badanie monotonicznosc i extremow funkcji
dethim: wyznacz przedzialy monotonicznosci oraz ekstrema funkcji
f(x) = arctg(2x2 − 3x +1)
pochodna wyszla mi taka:
f(x)'= −2x4 + 3x2 + 4x − 5
co teraz z tym zrobic ? podzielic wielomian ? jesli tak to przez co ?
24 sie 13:48
think: | | 1 | |
pochodna z arctgx to |
| nijak się to ma do policzonej przez Ciebie pochodnej... |
| | 1+x2 | |
24 sie 14:05
dethim: sorry zle tamto cos policzylem . pochodna wyszla taka
wyszlo cos takiego, i co mam dalej zrobic ? badac sam mianownik ?
24 sie 15:33
Gustlik: Lyczysz ze zworu na pochodną funkcji złożonej:
[f(u)]'=f'(u)*u'
czyli
f(x) = arctg(2x
2 − 3x +1)
f(u)=arctgu
u=2x
2 − 3x +1
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=f'(u)*u'=(arctgu)'*u'= |
| *u'= |
| *(4x−3)
|
| | 1+u2 | | 1+(2x2 − 3x +1)2 | |
Liczę wyrażenie (2x
2 − 3x +1)
2 korzystając ze wzoru skróconego mnożenia na kwadrat sumy
trzech składników:
(a+b+c)
2=a
2+b
2+c
2+2ab+2ac+2bc
(2x
2 − 3x +1)
2=4x
4+9x
2+1−2*2x
2*3x+2*2x
2*1−2*3x*1=4x
4+9x
2+1−12x
3+4x
2−6x=
=4x
4−12x
3+13x
2−6x+1
c.d.
| | 1 | | 4x−3 | |
f'(x)= |
| *(4x−3)= |
|
|
| | 1+4x4−12x3+13x2−6x+1 | | 4x4−12x3+13x2−6x+2 | |
f(x) jest malejąca, gdy f'(x)<0
f(x) jest rosnąca, gdy f'(x)>0
Sprawdź tylko moje obliczenia, bo wyszedł trudny do rozłożenia wielomian w mianowniku, a
nieomylny podobno jest tylko Papież.
25 sie 01:03
AS: Do Gustlika
Niepotrzebnie zajmujesz się mianownikiem,gdyż dla każdego x
przyjmuje wartości dodatnie. (postać 1 + a2).
Wystarczy rozpatrzyć tylko licznik czyli wyrażenie 4x − 3
25 sie 09:41
Gustlik: W sumie masz rację, bo 1+a2>0. Mozna było tego nawet nie rozpisywać. Trochę już późna pora
była. Wystarczy zbadać wyrażenie 4x−3>0 i 4x−3<0.
25 sie 22:24
paula: 2x3−3x2
4 sty 18:25
Joanaa: | | e2x | |
ekstrema i monotoniczność funkcji |
| |
| | x+1 | |
22 sty 22:53