obroty
ulf: rzednie koło wozu robi na drodze 120m o 6 obrotów więcej, niż tylne, a zrobiłoby tylko o 4
obroty więcej, jeśli obwód przedniego koła wzrósłby o 14, a tylnego o 15. Znajdź
obwody obu kół. Może mi ktoś podać wynik, bo nie mogę się doliczyć ładnych liczb.
24 sie 08:24
Eta:
x −−− obwód przedniego koła , x >0
y −−− obwód tylnego koła, y >0
rozwiąż ten układ równań
otrzymasz x= 4 m i y= 5m
Odp: Przednie koło ma obwód
4m a tylne ma obwód
5m
| | 120) | | 120 | |
spr: |
| = |
| +6 => 30= 24+6 , ok
|
| | 4 | | 5 | |
| | 120 | | 120 | |
|
| = |
| +4 => 24= 20+4 , ok
|
| | 5 | | 6 | |
24 sie 19:18