ciągi
TOmek : | | 3n | |
1)Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an= |
| , n= 1,2,3,... |
| | 2 | |
c)dla jakiego x ciąg a
3, x
2−3x+9,a
5 jest ciągiem arytmetycznym
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)Dany jest ciag (a
n) okreslony wzorem a
n=3n+1, n≥1. Wyznacz sume trzech poczatkowych wyrazow
ciągu b
n=a
2n+1 dla n ≥1 (strasznie dziwna jak dla mnie tresc zadania)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3)Oblicz równania
a) 1+4+7+...+(3n−2)=8n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4)Dany jest ciąg arytmetyczny (a
n) dla n≥1 w którym a
7=1, a
11=9
c)wyznacz takie n, dla aby suma n początkowych wyrazow ciągu a
n miałą wartość najmniejsza
(dodam ,ze a
1= −11 i r = 2 )
24 sie 13:36
Godzio:
| | 33 + 35 | |
2 * (x2 − 3x + 9) = |
| |
| | 2 | |
4x
2 − 12x + 36 = 3
3(1 + 9)
4x
2 − 12x + 36 − 10*3
3 = 0
2x
2 − 6x + 18 − 5 * 3
3 = 0
2x
2 − 6x − 117 = 0
Δ = 972
√Δ = 18
√3
| | 6 + 18√3 | | 3 + 9√3 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
2.
b
n = a
2n+1 = 3(2n+1) + 1 = 6n + 4
3.
sprawdź czy dobrze przepisałeś
4.
a
n = a
1 + (n − 1)r = −11 + 2n − 2 = 2n − 13
| | −11 + 2n − 13 | | 2n2 − 24n | |
Sn = |
| * n = |
| = n2 − 12n − minimum jest w wierzchołku |
| | 2 | | 2 | |
paraboli czyli:
Odp. n = 6
24 sie 14:08
think: zad.1 c)
a
4 = x
2 − 3x + 9
z własności ciągu arytmetycznego 2a
4 = a
3 + a
5
później Δ i pierwiastki...
24 sie 14:08
TOmek : 3 dobrze na pewno , "oblicz równanie"
24 sie 14:16
Godzio:
1+4+7+...+(3n−2)=8n
W takim razie dość proste, po lewej masz sume ciągu arytmetycznego:
3n − 1 = 16
3n = 17
zazwyczaj to pisze się tego typu równania żeby były dwie niewiadome − x i n np.
1 + 4 + 7 + ... + x = 16 − i tu to juz jest inna bajka
24 sie 14:20
TOmek :

jeszcze jedno zadanko nie wiedziałem jak zrobic:
14. Nieskonczony ciąg liczbowy a
n dla n≥1 jest okreslony wzorem
| | n+1 | |
an=klamra |
| , gdy n jest nieparzyste |
| | 2 | |
=klarma
0, gdy n jest parzyste
c) oblicz sume 2008 początkowych wyrazów ciągu (a
n)
24 sie 14:24
TOmek : a) nie ma rozwiązania
tam jeszcze jest podpunkt b)3+7+11+...+(4n−1)=465 i odp jest n=15
jak nie wiecie jak roziwązac to nic

po prostu dali głupie zadanie
24 sie 14:27
Godzio:
b)
| | 3 + 4n − 1 | |
S = |
| * n = 465 |
| | 2 | |
2n
2 + n − 465 = 0
licz delte itd. pamiętaj ze n ∊N
co do 14
liczymy tylko nie parzyste czyli liczymy sumę a
2n−1
a
1 = 1
a
3 = 2
a
5 = 3
a
7 = 4
a
n = 2007
a
1 = 1
a
n = 2007
n = 1004
| | 1 + 2007 | |
Sn = |
| * 1004 = 10042 = 1008016 |
| | 2 | |
napisz czy się zgadza
24 sie 14:40
TOmek : n2 − 12n − minimum jest w wierzchołku paraboli czyli
| | 12 | |
wiem jak doszedłes do tego "n2 − 12n" ale nie wiem skąd to sie wzięło "nw= |
| "  |
| | 2 | |
24 sie 15:33
TOmek : 14) wynik = S2008=504510
24 sie 15:34
Eta:
dla
TOmka
zad. 1/ Ile liczb nalezy wstawić między liczby 62 i 440, aby otrzymać ciąg arytmetyczny,
którego suma wynosi
2008.
ponad to:
a) wyznacz róznicę tego ciągu
b) podaj wyraz ogólny
zad.2/
Trzy początkowe wyrazy malejacego ciągu arytmetycznego są pierwiastkami wielomianu:
W(x) = x
3 −3
√2 *x
2 +5x −
√2
i jednym z nich jest liczba
√2
Wyznacz:
a) pierwszy wyraz i róznicę tego ciagu
b) sumę: a
40+a
41+..... + a
80
Pozdrawiam i powodzenia
24 sie 15:40
TOmek : ok zaraz zrobie tylko wytlumaczcie mi ten post
"n2 − 12n − minimum jest w wierzchołku paraboli czyli "
24 sie 15:41
Eta:
| | −b | | 12 | |
nmin= |
| = |
| = ........  |
| | 2a | | 2 | |
24 sie 15:43
Eta:
Zatem wartość tego minimum dla n= 6 jest:
f( 6) = 62 −12*6=.........
24 sie 15:46
TOmek : a ja by było znajdz maksymalna wartość

?
24 sie 15:53
TOmek : znaczy sie najwieksza
24 sie 15:53
Eta:
Ta funkcja f(n) = n
2−12n nie ma max., bo ramiona paraboli skierowane są do góry
Chyba,że podany by był przedział , w którym może osiagać max. lokalne
24 sie 16:00
TOmek : a
1=62
2*2008=(62+a
n)*n
4016=62n+a
n*n
4016−62n=a
n*n /:n
440n=4016 − 62n
440n+62n=4016
n=8
Odp: należy wstawić 6 wyrazów
a) a
8=62+7r
440=62+7r
440−62=7r
r=54
b)a
n=62+(n−1)*54
a
n=62+54n−54
a
n=54n+8

?
24 sie 16:06
TOmek : | | −b | |
Łapie juz troche Eta, tylko zastanawiałem dlaczego podajemy do wyniku p=x ( |
| ) myślałem |
| | 2a | |
,ze trzeba podac y
24 sie 16:08
TOmek : jak ja to zadanie zrobiłem dobrze to dla mnie naprawde ogromny sukces xD ale pewnie gdzie sie
rąbnąłem
24 sie 16:12
Eta:

utrudniasz sobie życie:
502n= 2008 => n= 8
odp: należy wstawić 6 wyrazów
r=54
a
n= 54n+8 −−− ok:
24 sie 16:14
Eta:
Jeżeli masz w pytaniu do zadania:
" podaj dla jakiego "x" kwadratowa funkcja f(x) osiaga max."
a jezeli masz podac
wartość tego max.
to wartość = f( x
max)=........
24 sie 16:17
TOmek : ok dziekuje

zapamiętam, zrobiłem dobrze zadnko \o/ xD
aha miałem jeszcze takie pytanie do tego pierwszego
| | 4016 | |
an= |
| − 62 można nazwać wzorem do obliczania którym wyrazem jest a n tak |
| | 2 | |
24 sie 16:19
TOmek : 2)
(x
3 −3√2 *x
2 +5x −√2):(x−
√2) //(x−(+
√2)
√2
1 | −3√2 | 5 | √2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | −2
√2 | 1 |
2√2 R
√2−3
√2=−2
√2
−2
√2*
√2+5=−4+5=1
√2+
√2=2
√2
(x
3 −3√2 *x
2 +5x −√2)=(x−
√2)(x
2−2
√2x+1)+2
√2
Δ=(−2
√2)
2−4*1*1
Δ=8−4=4
√Δ=2
| | 2√2+2 | | 2(√2+1) | |
x1= |
| = |
| =√2+1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2√2−2 | | 2(√2−1) | |
x2= |
| = |
| =√2−1 |
| | 2 | | 2 | |
√2−1,
√2,
√2+1
a
2=
√2−1+r
√2−
√2+1+r
r=1
a
1=
√2−1
24 sie 16:30
TOmek : żle tutaj ciąg jest malejący więc
√2+1, √2 , √2−1
r= −1
24 sie 16:31
Eta:
No nie

...... to bzdura , sprawdź sam i się o tym przekonasz ( wykonaj obliczenia) i
wyjdzie "kicha"
2S
n= ( a
1+a
n)*n
| | 4016 | | 4016 | |
zatem: n= |
| = |
| = 8 , czyli ok  |
| | 62+440 | | 502 | |
24 sie 16:31
TOmek : "utrudniasz sobie życie: " −> ten post ⇔ naprawdę nie wpadł bym nigdy na takie
rozwiązanie

heh, ile ja jeszcze nie wiem
24 sie 16:32
TOmek : to bzdura czy prawda

xD
24 sie 16:33
TOmek : jak będzie dobrze 2 to zrobie b) sumę: a40+a41+..... + a80
24 sie 16:34
Eta:
zad.1/ ok

r= −1 a
1=
√2+1 ( bo ciąg jest malejący)

za schemat Hornera
24 sie 16:35
TOmek : "No nie ...... to bzdura , sprawdź sam i się o tym przekonasz ( wykonaj obliczenia) i wyjdzie
"kicha" emotka"
dziwne masz metody nauczania xD
Napisz ,ze dobrze pisze a nie, dajesz mi metaforyczne mysli, których nie rozumiem

robie b
24 sie 16:39
Eta:
No cóż , skoro "mam dziwne metody nauczania"

To zrezygnuj z mojej pomocy

Niw widzę nic dziwnego? w tm,że:
otrzymasz: 440= 2008 − 62 −−−−− a to nie jest prawdą !
Dlatego napisałam Ci,że to "bzfura" !

powodzenia !
24 sie 16:46
TOmek : b) sumę: a
40+a
41+..... + a
80
a
1= √2+1
r= −1
a
n=√2+1+(n−1)*(−1)
a
n=√2+1−n+1
a
n= −n+
√2+2
a
40= −38+
√2
a
80= − 80 +
√2+2
a
80= − 78 +
√2
czyli można powiedzieć ,ze mamy ciąg nowy ciąg gdzie
a
1= −38+
√2
a
41= − 78 +
√2
| | −38+√2 − 78 +√2 | |
S41= |
| *41 |
| | 2 | |
S
41=(−116+2
√2)*20,5
S
41= − 2378 + 41
√2
na bank coś spieprzyłem
24 sie 16:51
TOmek : nie obrażaj sie to był żarcik

po prostu nie zrozumiałem twojego postu, moja wina
24 sie 16:52
TOmek : a tamtym poście źle napisałem, jeszcze raz
czy
| | 4016 | |
an= |
| − 62 można nazwać wzorem do obliczania którym wyrazem jest a n |
| | n | |
dlatego chyba zaszło te nieporozumienie

bo ja myślałem ,ze tam zamiast 2 jest n xD. Moj big
błąd
24 sie 16:56
TOmek : Eta

możemy ciągnąc dalej temat

bo nie wiem czy dobrze zrobiłem b) czy
powyzszy post po poprawce jest trafny nic nie wiem
24 sie 17:08
Godzio:
Wynik się zgadza.
24 sie 17:22