24 sie 18:59
Ernest: Tu jeszcze raz ja,mugłby ktoś potwierdzić że nad tym pracuje bo nie wiem czy już się załamać
czy są jakieś szanse
24 sie 19:39
Ernest: Tu jeszcze raz ja,mugłby ktoś potwierdzić że nad tym pracuje bo nie wiem czy już się załamać
czy są jakieś szanse
24 sie 19:40
Eta:
Jakieś reklamy zasłaniają mi część zadań, których nie mogę odczytać

A może popracujemy razem, co? ...... to się wtedy nauczysz jak rozwiązac takie zadania
1) w(x)= x
3 +1 , x=
√3+1
podstawiasz za x=
√3+1 i liczysz
W(
√3+1)= (
√3+1)
3 +1 =.....
napisz mi wzór (a+b)
3 =............
to dalej Ci pomogę
24 sie 20:06
think: Ernest trafiłeś w najlepsze ręce, nie zmarnuj tej okazji, załamywać możesz się później a teraz
do roboty!
No ja zmykam do swojej

jeszcze z godzinę lekko mi zejdzie nad książkami rachunkowymi
24 sie 20:11
Eta:
Dzięki
think 
Powodzenia w "szukaniu" grosików
24 sie 20:17
think: Dzięki

spylam im szybciej tym szybciej zrobię i wrócę

także do później.
24 sie 20:19
Eta:
No to do miłego
24 sie 20:20
Eta:
I co
Ernest? .......... masz ochotę poduczyć się ze mną , czy nie?
24 sie 20:22
Ernest: nom czemu nie pewnie będzie szybciej w kwestii nauki ,ale może by tak resztę zadań opisać tak
jak to 1 to znaczy co mam zrobić itp. jak sobie po kminie troche i wyśle to co mi wyszło,co ty
na to to odrazu można by sprawdzić,tak by mi poszło szybciej więc jak?
24 sie 20:45
Eta: No to podaj jaki masz wynik z 1/
24 sie 20:59
Eta:
Ernest 
Widzę,że jednak nie zależy Ci na tym by się choć troszkę nauczyć.
Gotowiec nic Ci nie da, bo w dalszym ciągu będziesz "kulawy"

Zajrzałaam na linki ,które podałeś i niestety ,ale się teraz nie otwierają.
Pisz tu po kolei zadania, zawsze ktoś Ci pomoże.
24 sie 21:09
Eta:
No i widzisz
think 
Mimo takiej reklamy, jaką zrobiłaś
Ernest nie podjął próby nauki ze mną

Widać,że czekał na gotowce !
24 sie 22:00
think: cóż, to się nie doczekał... tym bardziej, że rzeczywiście nie ma dostępu do treści zadań, nawet
gdyby ktoś chciał popykać zadanka to nie może się do nich dobrać.
24 sie 22:08
think: Eto zaginął nasz ulubieniec już dwa dni go nie ma

Może trzeba wezwać policję?

zawsze
pokłada się nadzieję w służbach porządkowych, że go nie odnajdą
24 sie 22:11
24 sie 22:19
think: czyli czeka nas powtórka z rozrywki za rok
24 sie 22:20
Eta:
Na to wygląda
24 sie 22:21
Eta:
Narazie idę zrobić kisiel
24 sie 22:24
think: ja się tak najadłam na kolację (czego to człowiek nie zrobi aby odwlec chwilę w której trzeba
wziąć się za papiery), że aż do śniadania niczego nie ruszę

ale Tobie jak najbardziej życzę
smacznego
24 sie 22:26
Ernest: Na znak tego że jednak mi zależy przepisałem te przykłady zeszło mi na tym troche czasu

(choć myślałem że z fotami będzie ci łatwie)j
nom oczywiście żeby głównie pokazać że nie jestem leniem:( nom a na tych opisanych przykładach
było by mi łatwiej pojąć tak już mam,a zresztą tak po jednym zadaniu rozwiązywanym razem nie
wiadomo ile by zeszło no jak widać mam drobne kłopoty z netem (dziad często lubi się odłączać
i nie za szybko zaskakuje spowitemu )muszę wymienić całe okablowanie

To jak [P[Eta] pomożesz

?
Zad 1. Wartość wielomianu w(x)= x3 +1 dla argumentu √3+1 wynosi
a) √3 b)9+5√3 c)6√3+9 d)6
Zad 2.Środek S okręgu o: x
+ y
=6x−4y=0 ma wspólne:
A S(6,4) B S(0,0) C(−3,2) D S(3,−2)
Zad 3.Wskaż równanie prostej prostopadłej do prostej y=2x−7
A y=−2x+1 B y =−0,5x−7 C y=0,5x+7 D y=2x+7
Zad 4.Zbiorem rozwiązań (Tu macie ułamek−troche oryginalny ale jest

)2/x>1 gdzie x ≠0 jest
A (−
∞ ,2) B(2,
∞) C (0,2) D(−
∞,0)∪(2,
∞)
Zad 5.Wykresem funkcji kwadratowej f(x)=2(x+5)(x−7) jest parabola ,której oś symetrii ma
równanie: A x=−2 B x= −1 C x=1 D x=6
Zad 6.Rozwiąż:
a) x
−26:=0
b) x
−3x+2≤0
c) (ułamek) 1/x = 6
d)(uł)3/x<0
Zad 7.Skróć ułamki ,podaj konieczne założenia
(ułamek) 4x
−12x/6−2x
Zad 8. Rozłóż wielomiany na czynniki
a )w(x)=16x
−81
b )w(x)=x
3 − 2x
−2x+4
nom 10 można sobie już odpuścić
24 sie 23:05
think: zad.1
(a + 1)3 = a3 + 3a2 + 3a + 1
policz wg tego wzoru
f(x) = x3 + 1
dla argumentu √3 + 1
f(√3 + 1) = (√3 + 1)3 + 1 = .....
24 sie 23:11
Ernest: dzięki wielkie think jedne już mamy jur=tro zaczne liczenie bo dzisiaj w czasze mi się
miksuje

nom wczoraj w nocy spałem 2 godziny więc teraz się zrywam, dzięki wszyskim,możliwe i że do
jutra
24 sie 23:22
think: zadanie drugie coś źle przepisałeś....
24 sie 23:22
think: zad3 jest bardzo proste, warunek na prostopadłość dwóch prostych l : y = a1x + b1 i k: y =
a2x+ b2 są prostopadłe gdy a1*a2 = −1
24 sie 23:24
think: zad4
po pierwsze x > 0, bo jak będzie ujemny to lewa nie będzie spełniać tej nierówności
| 2 | |
| > 1 / *x możemy bo x > 0 |
| x | |
2 > x czyli x ∊ (0,2)
24 sie 23:27
think: zad5 oś symetrii paraboli przechodzi przez jej wierzchołek, ale masz zapisaną tą funkcję
kwadratową w postaci iloczynowej, a to jest ułatwienie, bo oś symetrii leży dokładnie na
środku między miejscami zerowymi
| | x1 + x2 | |
xsymetrii = |
| = .... |
| | 2 | |
24 sie 23:28
think: zad6
nie wiem w jakim języku to napisałeś, dla mnie w średnio obcym jak jutro wstaniesz wyspany i
wypoczęty napisz to zadanie jeszcze raz porządnie a w każdym razie pierwsze dwa podpunkty.
mnożenie na krzyż
6x = 1
x = ....
no to mam pytanie, przez jaką liczbę trzeba podzielić liczbę dodatnią aby wynik (iloraz) był
liczbą ujemną
24 sie 23:32
think: zad 7 i 8 do powtórnego przepisania, nie będę zgadywać o co tam chodzi...
24 sie 23:34
Eta:
w zad.1/ powinno być W(x) = x
3 −1
bo inaczej zadna odp. nie pasuje
W(
√3+1)=(
√3+1)
3 −1=(
√3)
3 +3*(
√3)
2*1+3*
√3*1
2 +1 −1=
= 3p{3]+ 9 +3p[3 = 9+6
√3
odp: C)
zad2. x
2+y
2+6x −4y=0
równanie okręgu w postaci ogólnej jest :
x
2+y
2−2ax −2by+c=0 to: S( a,b) i r
2= a
2+b
2 −c
zatem −2a=6 i −2b= −4
to: a= −3 i b= 2 => S( −3,2) i r
2= 9+4 = 13
odp: C)
zad.5/ osią symetrii paraboli jest prosta o równaniu x= x
w= p( bo jest równoległa do osi OY
i przechodzi przez wierzchołek paraboli)
| | x1+x2 | |
xw=p= |
| ( to środek odcinka o końcach x1 i x2
|
| | 2 | |
x
1= −5 i x
2= 7
dokończ.....
odp: C)
24 sie 23:43
Eta:
założenie mianownik 6 −2x ≠0 => x≠3
( bo skracasz ( x−3) i 2
24 sie 23:50
think: 
dobrej nocy
Eto 
reszcie również spokojnej nocy

do następnego.
24 sie 23:54
Eta:
Miłych snów
25 sie 00:07
Ernest: jest tu koś ,mam nadzieje że tak,nastawiłem zegarek na 9 wstałem o 12 ale i tak się nie
wyspałem:(
to wpisuje te zadania w których się nie połapaliście

Zad 2. Środek S okręgu o : x
=y
=6x−4y=0
ma współrzędne :
A. S(6,4)
B. S(0,0)
C. S(−3,2)
D. S(3,−2)
Dorzucam foto:
http://ernest112233.wrzuta.pl/obraz/6ctojZzJSdS/1
Zad 8. Rozłóż wielomiany na czynniki:
a)w(x) =16x
−81
b)w(x)=x
3−x
−2x+4
Fota do 8:
http://ernest112233.wrzuta.pl/obraz/awEq9kwGy0A/2
9 nie jest obowiązkowo

jak możecie dopiszcie resztę zadań a ja w tym czasie wezmę się za rozwiązywanie tych
dostarczonych...
25 sie 13:21
Ernest: Zadanie 4 rozwiązane przez
thinka jest dobrze rozwiązane bo nie moge pojąć tego,jagby ktoś
mógł to dokładniej wytłumaczyć
25 sie 14:12
Ernest: Poprawiam się

*jak by
25 sie 14:13
Godzio:
| 2 | |
| > 1 po podzieleniu : |
| liczba ujemna | |
liczba ujemna > 1 − a to jest zawsze fałsz bo 1 > 0
| 2 | |
| > 1 wiemy że x > 0 więc można pomnożyć stronami przez x |
| x | |
2 > x
więc odp: x ∊ (0,2)
25 sie 14:15
Ernest: Dzięki
Godzio w końcu załapałem
25 sie 14:19
bond:

Bez kombinowania i wprost zadanie 4:
Założenie: x ≠ 0
| 2 | | 2 | | x − 2 | |
| > 1 ⇒ 1 − |
| < 0 ⇒ |
| < 0 ⇔ x(x − 2) < 0 ⇒ x ∊ (0, 2) |
| x | | x | | x | |
25 sie 14:22
Ernest: To teraz może ktoś mi podpowie jak wyliczyć x1 i x2 z zadania 5? Eta wpisała od razu wynik
a chciałbym wiedzieć jak dojść z f(x)=−2(x+5)(x−7) do wyliczenia x1 i x2...
25 sie 14:29
Godzio: To jest postać iloczynowa więc z niej odczytujesz miejsca zerowe
x
1 = −5
x
2 = 7
25 sie 15:02
Ernest: nom przyjąłem: z iloczynowej po prostu to wyciągamy

a ten x2 pod spodem to znów co takiego?
25 sie 15:20
bond:

x
w = oblicz
oś symetrii x = x
w
25 sie 15:32
Ernest: czyli w tym wypadku będzie to 1?i to już koniec 2 zadania?
25 sie 15:36
Ernest: jeśli to był by koniec zad to jak by brzmiała odp do niego? bo to trochę nie zrozumiałe
25 sie 15:47
25 sie 15:57
Eta:
cóż w tym trudnego?
| | −5+7 | |
x=xw= |
| =........ dokończ i podaj właściwą odpowiedź
|
| | 2 | |
x=........
25 sie 16:01
Ernest: nom w zasadzie nic wolałem się upewnić dzięki wielkie
25 sie 16:06
Eta:
zatem osią symetrii tego wykresu jest prosta
x= 1
25 sie 16:08
25 sie 16:19
Godzio: wiem że komuś się to nie spodoba ale zaproponuje takie coś
x2 + y2 + 6x − 4y = 0
x2 + 6x + ... − ... + y2 − 4y + ... − ... = 0
musisz coś dodać do tych działań żeby powstał Ci wzór skróconego mnożenia i jednocześnie odjąć
to samo żeby to zrównać z początkiem w tym wypadku:
x2 + 6x + 9 − 9 + y2 − 4y + 4 − 4 = 0
(x + 3)2 + (y − 2)2 − 13 = 0
(x + 3)2 + (y − 2)2 = 13
S(−3,2)
25 sie 16:25
Godzio:
zad. 8
a) W(x) = 16x2 − 81 = (4x)2 − 92 = ...
użyj wzoru a2 − b2 = (a − b)(a + b)
b) W(x) = x3 − 2x2 − 2x + 4 = x2(x − 2) − 2(x − 2) = (x − 2)(x2 − 2) =
(x−2)(x−√2)(x+√2)
25 sie 16:29
bond:
Mnie się nie spodobało takie wyliczanie współrzędnych środka okręgu.
Jeśli okrąg ma równanie: x2 + y2 + 6x − 4y = 0, to od razu w pamięci licząc
otrzymujemy: S(−3, 2)
Bierzemy po prostu połowę liczby z przeciwnym znakiem przy x oraz przy y i już.
25 sie 16:31
Ernest: szczerze jak dla mnie to trochę dziwne i wątpię że jak bym coś takiego napisał to babka od
matmy by mi to zaliczyła ,chyba że to się tak rozwiązuje

?
25 sie 16:32
Ernest: nom sposób
bonda jest dla mnie bardziej wygodniejszy w kwestii zaliczenia przez
nauczycielkę dzięki 007
25 sie 16:37
Ernest: Dobra z wielomiany spróbuje rozkminić sam ,wielki dzięki wszystkim za pomoc ,teraz może i mam
jakieś szanse zaliczenia poprawki z matmy

Temat uważam za zamknięty
25 sie 16:56