matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.3.2021
Zadania
Odp.
10
Tomasz:
Źle zadałem pytanie wcześniej
; W skrócie: jak nauczyć się dowodów geometrycznych, macie jakieś wskazówki m.in. w sposobie myślenia itp.(zadania oczywiście robię)
4
nervous:
W okrąg wpisano czworokąt ABCD. Kąt między prostymi AB i DC wynosi 40 stopni, a między prostymi
1
Tomasz:
Obszerne pytanie... Zdaję rozszerzenie i wszystkie tematy oprócz dowodów (geometrycznych) przychodzą mi w większości dość ciężko − głównie przez to, że się nie umiem zabrać.
2
Grzesiek:
Dany jest okrąg który przecięto dwoma półprostymi K i L wychodzącymi z punktu P.
2
Marek:
Mam do narysowania na płaszczyźnie zespolonej wykres o takim równaniu: |z−i|=|z−1| Robię to za pomocą modułu z l. zespolonej i wychodzi mi wykres y=x. Czy to jest dobrze, czy
6
Filip:
Witam, jak tutaj w takim obwodzie policzyć R
in
?
https://imgur.com/a/jh0kJlE
6
silly goose:
Czy środek okręgu wpisanego w romb jest zawsze w punkcie przecięcia jego przekątnych?
1
IchIch:
Punkt styczności okręgu wpisanego w trójkąt podzielił bok leżący naprzeciw kąta 120°
2
grochowski.przemek:
k pasażerów wsiada do pociągu złożonego z trzech wagonów, przy czym każdy wybiera wagon niezależnie i z jednakowym prawdopodobieństwem u{1}(3}. Oblicz prawdopodobieństwo, że
7
IchIch:
Przez punkt P=(8,2) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu x
2
+y
2
−2x−2y−23=0. Wyznacz równania tych stycznych.
6
Werka:
Znajdź trójkę współrzędnych wektora 3+X+8X
2
w danej bazie przestrzeni wektorowej R2[X]: (1, X, X
2
).
1
karola44:
Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry, która na każdej ściance ma inną liczbę oczek – od jednego oczka do sześciu oczek. Oblicz prawdopodobieństwo
1
karola44:
Przekątne czworokąta ABCD wpisanego w okrąg przecinają się w punkcie S , a punkt E jest takim
1
karola44:
Wykaż, że jeżeli liczby rzeczywiste a,b,c spełniają warunek a+ b+ c = 1 , to
6
Niewiadoma:
Spośród liczb całkowitych od 1 do 201 losujemy bez zwracania trzy liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ich iloczyn przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2 ?
4
aleks:
jak rozwiazac taka calke? uttknelam w obliczeniach https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/163959782_438792127414453_1100854321367978865_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-3&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=rdKsjpzFLekAX8p7Tj5&_nc_oc=AQmCEyZ5_43Ijn2zPq6wr-4zWrv8vCxp7GvS4kMoz678JKsOppeda2dBM6lIiXVXDrE&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=1bb1f4e8185743526caf06d22e59500d&oe=60827C4D
12
IchIch:
Rozwiąż równanie sin
3
x + sinxcos
2
x – 2cos
3
x=0 dla x∈〈– π, 2π〉
0
michał:
hej, mam takie zadanie: wyznacz ekstrema globalne funkcji f(x,y)=(x−y)(y+3) na D: x∊<−2,1>,y∊<−x−2,0>, zrobiłem je ale nie wiem czy dobrze wyszedł mi wynik, czy ktoś byłby
2
silly goose:
π
W okręgu o promieniu 3 cięciwa AB wyznacza łuk o długości
cm.
2
Wyznacz miarę kąta zawartego między cięciwą AB a styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie A.
1
Filip:
baardzo ciekawe
3
querkses:
Rozwiąż podane równania i nierówności: 𝑥
2
+2|𝑥−1|>3−2𝑥
14
IchIch:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y prawdziwa jest nierówność x
2
−xy+y
2
+x +y+1≥0
9
Mateusz:
Proszę o pomoc z całką ∫{1/[x*(ln
2
(x)+4)]dx}
2
xyz:
Oblicz pole powierzchni powstałej z obrotu funkcji wokół osi OY
3
pyza:
1. Wyznacz ciąg arytmetyczny an mając dane a3 = 4, a10 = 25
1
KamaKama2:
Dwie współśrodkowe tarcze o ciężarze Q zamocowano przegubowo w punkcie O.
14
pyza:
1. Wyznacz x, gdy dany jest ciąg arytmetyczny o trzech kolejnych wyrazach 19, (2−x)², −1
4
Mateusz:
Proszę o pomoc z całką ∫[x*ln((1+x)/(1−x))dx]
3
szarik:
Rozwiąż równanie
π
π
a) 3sin(x−
)+cos (x+
)=1
4