Prosta styczna do okręgu przechodząca przez punkt
IchIch: Przez punkt P=(8,2) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu x2+y2−2x−2y−23=0.
Wyznacz równania tych stycznych.
x2−2x−1+1+y2−2y−1+1−23=0
(x−1)2+(y−1)2=25
24 mar 18:04
ICSP: y = ax + b − równanie stycznej
2 = 8a + b
b = 2 − 8a
y = ax + 2 − 8a − równanie stycznej po wykorzystaniu informacji o punkcie P
I sposób
tworzysz układ równań:
(x−1)2 + (y−1)2 = 25
y = ax + 2 − 8a
i patrzysz dla jakich a ten układ ma tylko jedno rozwiązanie.
II sposób:
odległość środka okręgu od prostej stycznej musi być równa promieniowi.
Wystarczy podstawić do wzoru na odległość punktu od prostej.
24 mar 18:11
IchIch: y = ax + b − równanie stycznej
2 = 8a + b
b = 2 − 8a
y = ax + 2 − 8a − równanie stycznej po wykorzystaniu informacji o punkcie P
nie rozumiem o co tutaj chodzi
24 mar 18:18
ICSP: Styczna to prosta.
Skoro prosta przechodzi przez punkt P to mogę podstawić współrzędne punktu i wyznaczyć jeden z
współczynników prostej za pomocą drugiego.
y = ax + 2 − 8a określa "pęk prostych" które przechodzą przez punkt P.
Z tego pęku masz wybrać proste które będą styczne do okręgu.
24 mar 18:20
6latek: Zrob rysunek
1) Szukana styczna przechodzi przez punkt A=(8,2) wiec jej rownan ie bedzie mialo postac
y=m(x−8)+2
2) wspolczynnik m zanjadziesz z warunku ze styczna ma tylko jeden punkt wspolny z okregiem
wiec y=m(x−8)+2 i (x−1)2+(y−1)2=25 (ten uklad musi miec jedno rozwiazanie (musi byc Δ=0 i
wyliczasz m i piszesz rownaia stycznych (beda dwie styczne
24 mar 18:21
IchIch: | |a8+2*(−1)+2−8a| | |
| =5 |
| √a2+(−1)2 | |
0=5
√a2+(−1)2
a
2=−1
24 mar 18:33
ICSP: S(1,1) , d = 5
ax − y + 2 − 8a = 0
| | a − 1 + 2 − 8a | |
| |
| | = 5 |
| | √a2 + 1 | |
|7a − 1| = 5
√a2 + 1
24 mar 18:37
24 mar 18:48