Udowodnij że równość jest prawdziwa
IchIch: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y prawdziwa
jest nierówność x2−xy+y2+x +y+1≥0
x2−xy+y2+x+y+1≥0
(x−y)2+x+xy+y+1≥0
(x−y)2+(x+1)(y+1)≥0
nie wiem co dalej
24 mar 14:42
jożin:
(x−y)2+(x+1)2+(y+1)2≥0
24 mar 14:51
IchIch: nie wiem czemu x+1 i y+1 zostały podniesione do kwadratu?
24 mar 14:56
24 mar 14:59
6latek: zalozenie xiy∊R
Teza x2−xy+x+y+1≥0
Dowod wprost
x2−xy+y2+x+y+1≥0
mnozymy obie strony nierownosci przez 2 (wolno mam bo mnozymy przez liczbe dodatnia i nie
zmieni sie zwrot nierownosci
2x2−2xy+2y2+2x+2y+2≥0
rozpiszmy to tak
x2+x*2−2xy+y2+y2+2x+2y+1+1≥0
Teraz sobie grupujemy
(x2−2xy+y2) + (x2+2x+1)+( y2+2y+1) ≥0
Widzimy wzory skoconego mnozenia
(x−y)2+(x+1)2+(y+1)2≥0
Napiszez komentarz ?
24 mar 15:00
Filip:
f(x)=x2−xy+y2+x+y+1>=0, s,y∊R
f(x)=x2−(y−1)x+y2+y+1>=0
Δ=y2−2y+1−4y2−4y−4=−3y2−6y−3=−3(y2+2y+1)=−3(y+1)2<=0
wiec f(x) zawsze >=0
24 mar 15:08
Jerzy:
@Filip , a dlaczego uznajesz,że y to parametr ?
24 mar 15:13
Filip:
Nie uznalem, zalozylem ze y to parametr a x to zmienna. Teraz jesli pokaze, ze delta (funkcja
zmiennej y) jest ujemna niezaleznie od wartosci y oraz a > 0 juz moge konczyc dowod
24 mar 15:18
Jerzy:
Uznać, a założyć, to praktycznie to samo. Lewa strona nierówności, to funkcja dwóch zmiennych x
i y.
24 mar 15:21
ICSP: Jerzy może zostawić poprawne rozwiązanie Filipa i przyczepisz się do błędnego rozwiązania
6−latka ?
Zdefiniował sobie funkcje kwadratową zależną od parametru y. Następnie pokazał, że bez względu
na wybór tego parametru jego funkcja kwadratowa nie przyjmie wartości ujemnych.
Dlatego może napisać f(x) ≥ 0 i tym samym dostać tezę.
24 mar 15:24
6latek: Takie rozwiazanie mam w zbiorze zadan
24 mar 15:51
IchIch: Dzięki za pomoc
24 mar 15:52
ICSP: Pokaż to rozwiązanie.
24 mar 16:22
F&M: @ICSP Czemu jego rozwiązanie jest błędne?
24 mar 16:46
Filip:
Znany blad przez ktory zeruja zadanie, zapewne brakuje na poczatku rozwiazania zadania zdania
"Przeksztalcam rownowaznie powyzsza nierownosc/teze"
24 mar 16:48