Trygonometria
IchIch: Rozwiąż równanie sin
3x + sinxcos
2x – 2cos
3x=0 dla x∈〈– π, 2π〉
sinx(sin
2x+cos
2x)−2cos
3x=0
sinx−2cos
3x=0
sinx=2cos
3x
sin
2x=4cos
6x
1−cos
2x=4cos
6x
4cos
6x+cos
2x−1=0
t=cos
2x
4t
3+t−1=0
| | √2 | | √2 | |
cosx= |
| lub cosx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 3π | | 3π | |
cosx= |
| +2kπ lub cosx=− |
| +2kπ lub cosx= |
| +2kπ lub cosx=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3π | | π | | π | | 3π | | 5π | | 7π | |
x∊{− |
| ,− |
| , |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3π | | π | 5π | |
Poprawne rozwiązanie to x∊{− |
| , |
|
| } |
| | 4 | | 4 | 4 | |
Czy ktoś wie gdzie jest błąd?
24 mar 16:09
ICSP: sinx = 2cos3x
Podniesienie tego równania stronami do kwadratu wygeneruje dodatkowe rozwiązania
(będące rozwiązaniami równania sinx = −2cos3x)
Podnosząc równanie stronami do kwadratu trzeba być szczególnie ostrożnym.
24 mar 16:15
24 mar 16:16
IchIch: Czy mogę równanie podzielić przez cos3x?
24 mar 16:48
IchIch: tg3x+tgx−2=0 itd.
24 mar 16:49
IchIch: Wynik się zgadza ale może to tylko przypadek.
24 mar 16:52
Mariusz:
| | π | |
Wtedy zakładasz że x≠ |
| +kπ, k∊ℤ |
| | 2 | |
| | π | |
i musisz dodatkowo sprawdzić czy x= |
| +kπ jest rozwiązaniem |
| | 2 | |
24 mar 16:56
ICSP: Równanie możesz dzielić przez dowolną liczbę różną od 0.
Jeżeli chcesz je podzielić przez cos3x to musisz je rozbić na dwa przypadki:
1o cos3x = 0 ⇒ sinx = ±1 i wystarczy podstawić do równania i sprawdzić
2o cos3x ≠ 0 − w tym przypadku możesz podzielić równanie stronami przez cos3x.
24 mar 16:56
6latek: Wydaje sie ze mozesz podzielic przez cos3x przy zalozeniu ze cos3x≠0
24 mar 17:02
IchIch: dla cos3x=0
sin3x=0
sinx=0
x=kπ
24 mar 17:04
ICSP: Zauważ, że sam warunek
cos3x = 0
już narzuca Ci pewne wartości na x.
Jeżeli cos3x = 0 to sinx = ±1
Więc jeżeli w tym przypadku po podstawieniu dostajesz równanie:
sinx = 0
to jest ono sprzeczne.
Dalej przechodzisz do drugiego przypadku.
24 mar 17:06
IchIch: ale cosx=0
czyli x należy do zbioru pustego
24 mar 17:07
IchIch: Ok teraz rozumiem. Dzięki za pomoc.
24 mar 17:08