Hej, potrzebuję pomocy w tym równaniu trygonometrycznym
Mikołaj: sin3x+sinxcos2x−2cos3x=0
x∊<−π;2π>
21 mar 21:29
ICSP: sin
3x − cos
3x + sinxcos
2x − cos
3x = 0
(sinx − cosx)(1 + sinxcosx) + cos
2x(sinx −cosx) = 0
(sinx − cosx)(1 + cos
2x + sinxcosx) = 0
sinx − cosx = 0 v 1 + cos
2x + sinxcosx = 0
| | 1 | | 1 | |
−sinxcosx = − |
| sin2x ≤ |
| < 1 ≤ 1 + cos2x |
| | 2 | | 2 | |
co oznacza, że drugie równanie jest sprzeczne.
sinx − cosx = 0 nie powinno sprawić problemów.
21 mar 21:38
Mikołaj: Dzięki wielkie!
21 mar 21:41
Mikołaj: Właśnie myślałem o tym żeby rozbić ten cosinus ale nie miałem pomysłu jak
21 mar 21:42
chichi:
[sin(x)−cos(x)][sin
2(x)+sin(x)cos(x)+2cos
2(x)]=0
sin(x)=cos(x) ∨ sin
2(x)+sin(x)cos(x)+2cos
2(x)=0 / :cos
2(x) − sprawdź co się dzieje, gdy
cos(x)=0, zatem mamy: tan
2(x)+tan(x)+2=0, tan(x)=t ⇒ t
2+t+2=0 ⇒ Δ<0 − brak rozwiązań w R,
więc pozostaje Ci do rozpatrzenia tylko 1 przypadek
21 mar 21:46