ciągi
pyza: 1. Wyznacz x, gdy dany jest ciąg arytmetyczny o trzech kolejnych wyrazach
19, (2−x)², −1
2. Wyznacz x, gdy dany jest ciąg geometryczny o trzech kolejnych wyrazach
9, 2x−1, 4x
24 mar 10:20
Jerzy:
1) 2*(2 − x)2 = 19 − 1 i liczysz x
2) (2x − 1)2 = 9*4x i liczysz x
24 mar 10:26
pyza: 1. 2*(2 − x)2 = 19 − 1
2(4−4x+x2) = 19 − 1
2(4−4x+x2) = 18
8 − 8x+2x2 = 18
8 − 8x+2x2 − 18 = 0
−10 − 8x + 2x2 = 0
5 + 4x − x2 = 0
−5 − 4x + x2 = 0
x2 − 4x − 5 = 0
x2 + x − 5x − 5 = 0
x (x + 1) − 5x − 5 = 0
x (x+1) − 5 (x + 1) = 0
(x + 1) * (x − 5) = 0
x + 1 = 0
x − 5 = 0
x = −1
x − 5 = 0
x = −1
x = 5
x1= −1
x2= 5
24 mar 10:39
pyza: to ozn, że ma dwa rozwiązania, czy ja źle robię
24 mar 10:40
pyza: drugi przykład wychodzi z ułamkami i pierwiastkami, chyba, że źle liczę
24 mar 10:42
ICSP: 2*(2−x)2 = 18
(2−x)2 = 9
2 − x = 3 v 2 − x = −3
x = 2 − 3 v x = 2 + 3
x = −1 v x = 5
trochę mniej brutalnie.
24 mar 10:42
Chińska podróba 6-latka: ma dwa rozwiązania
24 mar 10:43
ICSP: Oba x generują ciąg arytmetyczny:
19,9,−1 który jest ciągiem arytmetycznym
W drugim:
(2x − 1)
2 = 9*4x
4x
2 − 4x + 1 = 36x
4x
2 − 40x + 1 = 0
24 mar 10:45
janek191:
2*( 2 − x)2 = 19 − 1 / : 2
( 2 − x)2 = 32
2 − x = − 3 lub 2 − x = 3
x = 5 lub x = − 1
24 mar 10:45
piotr: (19−1)/2=(2−x)2
⇒
x=1 ∨ x=3
24 mar 10:56
piotr: ups, źle wyliczyłem
24 mar 10:58
pyza: 2. (2x − 1)2 = 9*4x
4x2 − 4x + 1 = 9 * 4x
4x2 − 4x + 1 = 36x
4x2 − 4x + 1 − 36x = 0
4x2 − 40 x + 1 = 0
x = − ( − 40) + pierw ( − 40)2 − 4 * 4 * 1/ 2 *4
x = − (−40) + pierw (−40)2 − 4 * 4/ 2 * 4
x = 40 + pierw (−40)2 − 4 * 4/ 2 *4
x = 40 + pierw 1600 − 4 * 4/ 2 *4
x = 40 + pierw 1600 − 16/ 2 *4
x = 40 + pierw 1600 − 16/ 8
x = 40 + pierw 1584 / 8
x = 40 = 12 pierw 11/ 8
x = 40 + 12 pierw 11/8
x = 40 − 12 pierw 11/8
x = 10 + 3 pierw 11/2
x = 40 − 12 pierw 11/8
x = 10 + 3 pierw 11/2
x = 10 − 3 pierw 11/2
x1 = 10 − 3 pierw 11/2
x2 = 10 + 3 pierw 11/2
24 mar 11:07
pyza: dzięki za pomoc
24 mar 11:10
chichi:
Na przyszłość @
pyza po lewej stronie masz instrukcje jak pisać, wygodniej będzie dla
ciebie i dla czytających, pozdrawiam
24 mar 11:12
pyza: u mnie to nie działa
24 mar 11:13