Całka
Mateusz: Proszę o pomoc z całką ∫{1/[x*(ln2(x)+4)]dx}
24 mar 12:27
Jerzy:
Podstaw: lnx = t
24 mar 12:47
Jerzy:
| | 1 | |
Dostaniesz: ∫ |
| dt i podstaw: t = 2u |
| | t2 + 4 | |
24 mar 13:10
Filip: do takiej calki juz sie nic nie podstawia
| | dx | | 1 | | x | |
∫ |
| = |
| arctg |
| +C − no i odpowiednie zalozenia musza byc spelnione |
| | x2+a2 | | a | | a | |
24 mar 13:20
Jerzy:
@Filip , znam oczywiście ten wzór, ale niech @Mateusz sam do niego dojdzie, co wyjdzie mu na
dobre.
24 mar 13:24
FIlip: Dobrze, nie jestem matematykiem ani nie mam z nia duzo wspolnego takze staram sie uzywac jak
tylko moge z gotowcow

Pozdrawiam
24 mar 13:26
Jerzy:
Pozdrawiam wzajemnie
24 mar 13:27
Jerzy:
| | dx | |
Oczywiście ∫ |
| dx uznajemy za elementarną i student powinien ją znać. |
| | x2 + 1 | |
24 mar 13:37
Mateusz: Bardzo dziękuję za pomoc
24 mar 13:59
Jerzy:
Na zdrowie
24 mar 14:01