matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.10.2018
Zadania
Odp.
11
Andzia:
Rozwiąż nierówność x
2
+ 6 /x/ jest mniejsza bądź równa od 0
0
kiki:
Przekrój ostroslup prawidłowego trójkątnego płaszczyzna zawierającą krawędź podstawy i środek wysokości ostroslupa ma pole 2
√
6
. Płaszczyzna przekroju jest nachylenia do podstawy pod
1
kiki:
Ostrosłupp prawidłowy trójkątny, którego ściany boczne są trójkątami prostokątnym, przecięto płaszczyzna równoległa do dwóch krawędzi bocznych i pochodzącą przez środek trzeciej.
4
Janek:
Cześć, mam problem z tym zadanie i nie wiem jak wystartować: Z początku układu współrzędnych poprowadzono cięciwy okręgu x
2
+ y
2
= 2x .
5
weronika:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego ma długość 2, a jego pole powierzchni całkowitej jest równe 24. Oblicz wysokość tego graniastosłupa , jeżeli jego podstawą jest czworokąt.
7
Mateusz:
Hej, zaczynam właśnie studia. Chciałem Was zapytać czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi co w zasadzie odzwierciedla jednostka urojona, jak ją rozumieć? Może polecicie mi jakąś literaturę
1
cosinus:
Rozwiąż równanie
3
cosinus:
Rozwiąż równanie
4
weronika:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają taką samą długość. Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do podstawy.
2
Mateusz:
√
3+2x−x
2
> x−1
2
Anna:
rozwiąż nierówność jeśli wiadomo że x ∊ N
+
20
Dominik:
Za pomocą tabeli prawdy udowodnij wszystkie prawa rachunku zdań
2
kiki:
Dany jest ciąg a
n
= (
p
1−p
)
2n+1
2
weronika:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o każdej krawędzi długości 8. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
6
Przemek:
Cześć mam takie zadanko:
14
kiki:
proszę o pomoc
2
anka:
Wykaż, że :
2
weronika:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o krawędzi podstawy równej 8 i
7
nienawidzetrygonometrii:
5
Rozwiąż równanie sin
4
x+cos
4
x=
8
Zapisałam lewą stronę równania jako (sin
2
x+cos
2
x)−2sin
2
xcos
2
x
2
monia :
witam
1
szereg:
szereg
3
kasztaneq:
Jak zabrać się za rozwiazywanie takich rownań: a) log(10
2x
+ 9)=x+1
7
nienawidzetrygonometrii:
Rozwiąż równanie
1
2sin2x+
=4cosx
tgx
2
kamila:
log3 4−x=2
8
Jakub:
Witam. Do rozwiązania mam trójkąt o danych: a=3, b=6, α=40 (stopni). Dochodzę do punktu w którym sin β = 1,28, a z tego co wiem jest to niemożliwe. Serdecznie proszę o pomoc!
2
trygonometria:
1
Oblicz miejsca zerowe funkcji f gdy f(x)=tgx(
−sin x)
2
4
j/a:
Wartość najmniejszą i największą wyrażenia 3+2sinx obliczamy w następujący sposób: −1≤sin x≤1 /mnożymy razy 2
8
Lil Bezout:
Potrzebuję wytłumaczenia z prawdopodobieństwa Rzucamy dwa razy kostką, oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloczyn otrzymanych liczb jest
7
python:
W jaki sposób stworzyć tablicę dwuwymiarową w Pythonie? Szukam w internecie, ale nie ma nic sensownego. Jakieś wskazówki?
5
Master:
Obliczyć granice funkcji w punkcie