Prroszę o pomoc zostało jeszcze 5 zadań oprócz tego
weronika: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego ma długość 2, a jego pole powierzchni całkowitej
jest równe 24. Oblicz wysokość tego graniastosłupa , jeżeli jego podstawą jest czworokąt.
2 paź 21:51
Blee:
no i w czym problem
2 paź 21:52
Blee:
rysunek zrobiony ?
wyliczone ile wynosi pole ściany bocznej (trójkąta równoramiennego)?
wyliczona wysokość ściany bocznej ?
narysowany trójkąt prostokątny z którego wyznaczy się wysokość graniastosłupa
2 paź 21:53
weronika: Nie umiem i nie rozumiem tego chciałam tylko pomocy.
2 paź 21:54
Blee:
a czy zrobiłaś cokolwiek z tego o co zapytałem
2 paź 22:04
Krzysiek60: Pc= 2Pp+Pb
Pb= Pc−2Pp
Pb= 24−8=16 [jm2]
pole pojedynczego prostokata(pole jednej sciany ) = 16:4 = 4[jm2]
jesli dlugosc krawedzi podsatwy wynosi 2[jm] to wysokosc tego graniastoslupa tez bedzie
wynosic 2 [jm]
H=2[jm]
2 paź 23:13