nierownosc
kiki: proszę o pomoc
rozwiąż nierówność:
2+x+x22 + x34+....< −4x+8
2 paź 20:07
Późno: lewa strona to ciąg geometryczny. a1=2 q=x/2 a właściwie jej suma
więc liczysz sumę s=[(a1+an)/2]n
wychodzi ci ładna nierówność i rozwiązujesz normalnie
2 paź 20:15
Późno: *jego
2 paź 20:16
kiki: ale to chyba ze wzoru na sume ciagu geometrycznego?
2 paź 20:18
Późno: no tak, przepraszam, masz rację
2 paź 20:23
2 paź 20:26
kiki: ok. super, dzieki

mamy to!
2 paź 20:27
Mila:
1) a
1=2
x∊(−2,2)
2)
3)
Dalej policzysz sama?
2 paź 20:29
kiki: a dlaczego ta nierwonosc : |x/2|< 1 ?
2 paź 20:36
Mila:
Sumę ( nieskończoną) możesz obliczyć jeżeli |q|<1.
2 paź 20:39
Późno: jest to warunek zbieżności. |q|<1 tak musi być bo inaczej ciąg by miał nieskończoną granicę i
suma też była nieskończona. Jest to po prostu warunek, który musisz postawić.
2 paź 20:39
kiki: ok, dzieki
2 paź 20:40
kiki: chyba gdzieś na końcu się zgubilam....
po rozwiązaniu tej nierówności mam : x=3 , x= −1 i x=2
(bo (−4x2+16x−12)(2−x)<0 ) no i to założenie że x ε (−2,2)
więc x ε (−2,1) ?
2 paź 21:02
kiki: ?
2 paź 21:17
Mila:
−1*(x−3)*(x−1)*(2−x)<0
(x−3)*(x−1)*(x−2)<0
−2<x<1
2 paź 21:34