a
monia : witam
W łyżce o pojemnosci 15ml miesci sie 1,2 dag cukru.Ile cukru miesci sie w szklance o
pojemnosci 250ml. prosze o rozw. znalazłam takie roz na internecie .
15ml−1.2dag
250ml−x
15x=300/:15
x=20dag .
ale nie wiem skad sie bierze to 300 wyjasni mi ktos.

!
ja obliczyłam to tak 1,2 :15=0,08*250=20 czy tak moze byc rozwiazane to zadanie ?
PW: Tak jak piszesz w ostatniej linijce − nie.
Rozumujesz poprawnie:
− Ile g cukru mieści się w 1 ml?
− ile curku mieści się w 250 ml? Ano 250 razy tyle, czyli
| | 1,2 | | g | |
250 [ml]• |
| [ |
| ]=20 [g]. |
| | 15 | | ml | |
Zabrakło Ci "oddechu" w wyliczeniach (powinny być dwa rachunki) albo 250 z przodu przy liczeniu
"od razu".