5 | ||
Rozwiąż równanie sin4x+cos4x= | ||
8 |
5 | ||
1−2*(sinx*cosx)2= | /−1 | |
8 |
1 | 3 | |||
−2*( | sin(2x))2=− | |||
2 | 8 |
1 | 3 | ||
sin2(2x)= | /*4 | ||
4 | 16 |
3 | ||
sin2(2x)= | ||
4 |
√3 | √3 | |||
sin2x= | lub sin2x=− | |||
2 | 2 |
π | 2 | |||
2x= | +2kπ lub 2x= | π+2kπ | ||
3 | 3 |
π | ||
x= | +kπ lub x={π}{3}+kπ | |
6 |
2π | 5 | |||
2x=− | +2kπ lub 2x= | +2kπ | ||
3 | 3 |
π | 5 | |||
x=− | +kπ lub x= | π+kπ gdzie k∊C | ||
3 | 6 |
π | ||
(z tego zgadza mi się tylko odpowiedź x=− | +kπ | |
3 |
π | π | |||
w odpowiedziach mam: x= | +kπ lub x={π}{3}+kπ lub x=− | +kπ lub x=−{π}{3}+kπ | ||
6 | 6 |
5 | ||
zatem brakuje mi jednej odpowiedzi, a zamiast niej mam x= | π+kπ | |
6 |
π | ||
{π}{3} − nie zrobił mi się ułamek, chodzi oczywiście o | ||
3 |
√3 | ||
sin(2x)=− | ||
2 |
π | 2π | |||
2x= | +π+2kπ lub 2x= | +π+2kπ | ||
3 | 3 |
4π | 5π | |||
2x= | +2kπ lub 2x= | +2kπ | ||
3 | 3 |
2π | 5π | |||
x= | +kπ lub x= | +kπ | ||
3 | 6 |
π | π | |||
x=− | +kπ lub x=− | +kπ, k∊C | ||
3 | 6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |