Liczby zespolone - równanie kwadratowe
Przemek: Cześć mam takie zadanko:
2z2 − 2iz − 2 − 2i =0
Obliczyłem delte
Δ = 12 + 16i
√Δ = 2√3+4i
Następnie pierwiastkuje liczbę zespoloną:
x2 − y2 = 3
x = 2y
Wychodzi:
y1 = 1
y2 = −4
Tutaj nachodzi moje pytanie czemu y2 trzeba wyrzucić z dziedziny? Przeoczyłem wytłumaczenie na
wykładzie.
2 paź 20:07
anka:
Zastosowałeś podstawienie :
z=x+iy, gdzie x, y∊R
y2=−4 nie rozwiązania w R
Wykorzystaj ( i zapamiętaj):
3+4i=(2+i)2
2 paź 20:15
Przemek: Nie rozumiem. Ja tutaj nigdzie nie przyrównuje y2 = −4, tylko y2 chodzi o drugie rozwiązanie
2 paź 20:19
Mila:
a skąd masz y2=−4?
Jak to liczyłeś?
2 paź 21:08
Mila:
2z
2 − 2iz − 2 − 2i =0 /:2
z
2−i*z−1−i=0
Δ=i
2−4*(−1−i)=−1+4*(1+i)=−1+4+4i
Δ=3+4i=(2+i)
2=(−2−i)
2
lub
==========
II sposób
Δ=3+4i
√Δ=
√3+4i
W drugim wątku napiszę.
2 paź 21:13
Mila:
√3+4i=x+iy, gdzie x,y∊R⇔
(x+iy)
2=3+4i
x
2+2xyi−y
2=3+4i
(x
2−y
2)+2xy *i=3+4i ⇔
x
2−y
2=3
i
x
4−3x
2−4=0
Δ=9+16=25
| | 3−5 | |
x2= |
| =−1 brak rozwiązań w R lub x2=4 |
| | 2 | |
x=2 lub x=−2
y=1 lub y=−1
√3+4i=2+i lub
√3+4i=−2−i
bo
(2+i)
2=4+4i−1=3+4i a także : (−2−i)
2=3+4i
Przy rozwiązywaniu równania kwadratowego, bierzesz pod uwagę jeden wynik
√Δ,
z drugiego wyjdzie takie samo rozwiązanie.
2 paź 21:14
Przemek: Liczyłem dokładnie tak samo jak 2 sposób. Teraz widzę co pominąłem.
Wielomian 4 stopnia potraktowałem jako 2, a nie podstawiłem t. Teraz wszystko sie zgadza.
2 paź 21:22