Geometria analityczna - okrąg i środki jego cięciw
Janek: Cześć, mam problem z tym zadanie i nie wiem jak wystartować:
Z początku układu współrzędnych poprowadzono cięciwy okręgu x2 + y2 = 2x .
Znajdź miejsce geometryczne środków tych cięciw.
2 paź 21:55
Blee:
1) wyznaczasz środek i promień okręgu
2) wyznaczasz STYCZNE do tegoż okręgu przechodzące przez początek układu współrzędnych
3) w tym momencie masz trzy punkty które będą tworzyć zbiór rozwiązań (z czego dwa ostatecznie
do tego zbioru nie będą należeć)
są nimi: oba punkty styczności (które właśnie należeć nie będą) oraz środek okręgu
4) możesz wyznaczyć jeszcze parę punktów jeżeli nie masz pewności co do tego jak będzie wygląda
zbiór rozwiązań
2 paź 22:07
Mila:

x
2 + y
2 = 2x
x
2−2x+y
2=0
(x−1)
2−1+y
2=0
(x−1)
2+y
2=1
okrąg o środku S=(1,0) i r=1
P(x,y) − środek cięciwy AB,S− środek okręgu
PS⊥AB
ΔAPS− Δprostokątny
1
2=|AP|
2+|PS|
2
1
2=x
2+y
2+(1−x)
2+(0−y)
2
1=x
2+y
2+1−2x+x
2+y
2
2x
2+2y
2−2x=0
x
2+y
2−x=0
| | 1 | | 1 | |
okrąg o środku S1=( |
| ,0) i r'= |
| |
| | 2 | | 2 | |
=========================
2 paź 22:25
Janek: Dziękuję Wam bardzo!
2 paź 22:40
Mila:
2 paź 22:47