matematykaszkolna.pl
Pomocy Lil Bezout: Potrzebuję wytłumaczenia z prawdopodobieństwa Rzucamy dwa razy kostką, oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloczyn otrzymanych liczb jest wiekszy od 10, a w pierwszym rzucie otrzymaliśmy 3. Ja rozumiem to tak, skoro dwa rzuty sa losowe, omega=36 więc gdy pierwszą otrzymaną jest 3, omega wynosi 6? Inni mówią, że w przypadku gdy pierwsza i tak jest 3, omega wciąż wynosi 36? Czy maja racje?
2 paź 11:40
Jerzy: Tak, moc omega nie zmienia sie w tym doswiadczeniu i wynosi zawsze 36
2 paź 11:50
Blee: Tak ... mają rację ogólnie przy rzucaniu dwa razy masz |Ω| = 62 = 36 natomiast zdarzenie A ogranicza się do dwóch zdarzeń (które OBA muszą zajść): 1) pierwsza wylosowana jest cyfra 3 2) iloczyn tych wylosowanych liczb musi być większy od 10
2 paź 11:51
PW: "omega równa się 36" to irytujący żargon. Przecież to, co standardowo oznacza się symbolem Ω (zbiór zdarzeń elementarnych) jest zbiorem Jak można pisać, że "zbiór = liczba"? Rzeczywiście |Ω|=36 i nie może się to zmienić z tego powodu, że ktoś zadał takie a nie inne pytanie o prawdopodobieństwo jakiegoś zdarzenia.
2 paź 11:52
Jerzy: Swoja droga, jest to zadanie na prawdopodobieństwo warunkowe, a w atkich przypadkach moc omegi się skraca , więc nawet jesli ja źle policzysz, to wynik otrzymasz dobry.
2 paź 11:53
Blee: Jerzy − jeżeli oryginalna treść zadania jest tak jak napisał/−a to nie masz tutaj warunku żadnego emotka
2 paź 11:55
Jerzy: A dlaczego nie ? ...pod warunkiem,że w pierwszy rzucie wypadła 3.
2 paź 11:58
PW: Uczeń ma po prostu wypisać: A={(3, 4), (3, 5), (3, 6)} i policzyć palcem, że |A|=3. Nie utrudniajmy rzeczy banalnych.
2 paź 12:01
Lil Bezout: a więc miałem dobrze, po dłuższym namyśle zmieniłem na złą wersję :\ dzięki bardzo za wyjaśnienie
2 paź 12:19