równanie
cosinus:
Rozwiąż równanie
cosx*sin7x=cos3x*sin5x
2 paź 21:12
cosinus:
Przepraszam ,że dwa razy się wysłało
2 paź 21:15
Eta:
2cosx*sin7x = sin6x+sin8x i 2cos3x*sin5x= sin2x+sin8x
to
cosx*sin7x=cos3x*sin5x /*2
2cosx*sin7x=2cos3x*sin5x
otrzymujemy
sin6x=sin2x
6x=2x+2kπ lub 6x=π−2x+2kπ
| | π | | π | | π | |
x=k* |
| lub x= |
| +k* |
| , k∊C |
| | 2 | | 8 | | 4 | |
============================
2 paź 21:21
Krzysiek60: Skorzystaj ze wzoru
| | 1 | |
sinα*cosβ= |
| * sin(α+β)+sin(α−β) |
| | 2 | |
2 paź 21:24