Ostroslup
kiki: Przekrój ostroslup prawidłowego trójkątnego płaszczyzna zawierającą krawędź podstawy i środek
wysokości ostroslupa ma pole 2√6. Płaszczyzna przekroju jest nachylenia do podstawy pod
kątem 45°. Wynika stąd że pole podstawy jest równe? Prawidłowa odpowiedź do 4√3
2 paź 23:23
Mila:

α=45
o, h− wysokość podstawy, |ED|=e− wysokość ΔABD
| | 1 | | 1 | |
1) |EO|= |
| H i |EO|= |
| h⇔ |
| | 2 | | 3 | |
| | 2 | |
H= |
| h⇔ΔSOC− Δprostokatny równoramienny, ∡γ=45o |
| | 3 | |
W takim razie ΔDEC jest też Δrównoramiennym i prostokątnym (90,45,45)
|ED|=|DC|
h
2=2e
2
| | 1 | | h | | 1 | |
2√6= |
| *a* |
| /*√2 ⇔2√12= |
| a*h |
| | 2 | | √2 | | 2 | |
PΔABC=4√3
=============
3 paź 19:17
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
mam pytanie . Skoro przekroj zawiera srodek wysokosci ostroslupa to dlaczego jedziesz z nim na
krawedz ostroslupa ?
3 paź 19:33
Mila:
Tak przecięłam ciastko piramidkę
3 paź 19:37
Krzysiek60: Milu tez mialem lekki wypadek w pracy we wrzesniu . stanalem na gwozdzia .
Teraz zalapalem przeziebienie . Pracowalem na przeciagu .
mam tez pytania do zadania
| | 2 | |
Dalczego H= |
| h ? , Dlaczego γ= 45o ? Mozesz wyjasnic ? |
| | 3 | |
3 paź 22:21
Krzysiek60: | | 1 | |
Plus do tego powinno byc |PO|= |
| H no ale to wiadomo |
| | 2 | |
3 paź 22:28
Mila:
Tak. Rozwiązywałam wcześniej inną metodą, potem usuwałam pewne wpisy
i przy okazji to co napisałeś
3 paź 22:34
Mila:
Ad. 22:21
1) ΔEOP− Δprostokątny równoramienny.
| | 1 | | 2 | |
|OP|= |
| H z treści zad.⇒H= |
| h |
| | 2 | | 3 | |
================================
2)
|SO|=|OC|⇔ΔSOC− Δprostokatny równoramienny stąd γ=45
o.
===============================================
4 paź 18:41