matematykaszkolna.pl
Rozwiąż trójkąt przy pomocy twierdzenia sinusów. Jakub: Witam. Do rozwiązania mam trójkąt o danych: a=3, b=6, α=40 (stopni). Dochodzę do punktu w którym sin β = 1,28, a z tego co wiem jest to niemożliwe. Serdecznie proszę o pomoc!
2 paź 13:29
ite: rysunekkąt naprzeciwko boku a może mieć 30o
2 paź 14:26
ite: *co najwyżej 30o
2 paź 14:26
Jakub: Czyli jak rozwiązanie jest niemożliwe?
2 paź 14:35
ite: według mnie nie zgadzają się dane w tym zadaniu, zbudowanie trójkąta o takich bokach i kącie α jest niemożliwe
2 paź 14:44
Adam: Jeśli nie jest powiedziane inaczej to zawsze zakłada się, że α jest na przeciwko a, β jest na przeciwko b i γ na przeciwko c. Skąd 30o? W zadaniu jest 40o.
2 paź 15:18
ite: rysunek Tak właśnie jest u mnie: naprzeciwko boku a=3 jest kąt α (kolor szary). Na rysunku z 14:26 narysowałam największy możliwy kąt α = 30o, jaki można otrzymać przy założeniu, że α jest na przeciwko boku a=3, a bok b=6. Rysunek powyżej ilustruje, że pozostałe możliwe kąty będą mniejsze niż 30o. Nie da się zbudować trójkąta o podanych bokach i kącie α>30o czyli α≠40o.
2 paź 15:37
Adam: A sorki, źle przeczytałem. Jakub masz dobrze. Z twierdzenia sinusów wynika, że sinβ≈1,28 a z tego wynika, że trójkąt o zadanych bokach i kącie nie istnieje.
2 paź 15:39
Jakub: Serdecznie dziękuję za odpowiedzi, moje wątpliwości zostały rozwiane emotka
2 paź 16:03