Rozwiąż trójkąt przy pomocy twierdzenia sinusów.
Jakub: Witam. Do rozwiązania mam trójkąt o danych: a=3, b=6, α=40 (stopni). Dochodzę do punktu w
którym sin β = 1,28, a z tego co wiem jest to niemożliwe. Serdecznie proszę o pomoc!
2 paź 13:29
ite:

kąt naprzeciwko boku a może mieć 30
o
2 paź 14:26
ite: *co najwyżej 30o
2 paź 14:26
Jakub: Czyli jak rozwiązanie jest niemożliwe?
2 paź 14:35
ite: według mnie nie zgadzają się dane w tym zadaniu, zbudowanie trójkąta o takich bokach i kącie α
jest niemożliwe
2 paź 14:44
Adam: Jeśli nie jest powiedziane inaczej to zawsze zakłada się, że α jest na przeciwko a, β jest na
przeciwko b i γ na przeciwko c.
Skąd 30o? W zadaniu jest 40o.
2 paź 15:18
ite:

Tak właśnie jest u mnie: naprzeciwko boku a=3 jest kąt α (kolor szary).
Na rysunku z 14:26 narysowałam największy możliwy kąt α = 30
o, jaki można otrzymać przy
założeniu, że α jest na przeciwko boku a=3, a bok b=6.
Rysunek powyżej ilustruje, że pozostałe możliwe kąty będą mniejsze niż 30
o. Nie da się
zbudować trójkąta o podanych bokach i kącie α>30
o czyli α≠40
o.
2 paź 15:37
Adam: A sorki, źle przeczytałem. Jakub masz dobrze. Z twierdzenia sinusów wynika, że sinβ≈1,28 a
z tego wynika, że trójkąt o zadanych bokach i kącie nie istnieje.
2 paź 15:39
Jakub: Serdecznie dziękuję za odpowiedzi, moje wątpliwości zostały rozwiane
2 paź 16:03