Rownanie logarytmiczno-wykładnicze
kasztaneq: Jak zabrać się za rozwiazywanie takich rownań:
a) log(102x + 9)=x+1
b) log6(3{x2}+1) − log6(3{2−x2}+9) = log62 − 1
2 paź 16:40
kasztaneq: Poprawiony zapis b)
log6(3x2+1) − log6(32−x2+9) = log62 − 1
2 paź 16:41
the foxi:
czy a) nie wygląda przypadkiem log10(102x+9) ?
log ab=c ⇔ ac=b
a)
log10(102x+9)=x+1 ⇔ 10x+1=102x+9
funkcja wykładnicza jest różnowartościowa, zatem możemy przyrównać do siebie wykładniki
x+1=2x+9
2 paź 16:58
kasztaneq: the foxi − a) zgadza się, logarytm dziesiętny, więc pominąłem 10, dzieki za pomoc
2 paź 17:00