python
python: W jaki sposób stworzyć tablicę dwuwymiarową w Pythonie?
Szukam w internecie, ale nie ma nic sensownego. Jakieś wskazówki?
2 paź 11:03
jc:
a= [ [1,2,3],[4,5,6],[7,8,9] ]
print a[2][1]
2 paź 11:16
Dziadek Mróz:
dt1 = []
a1 = [1, 2, 3]
dt1.append(a1)
dt1.append(a1[1:])
print('a1: ', a1, '\ndt1: ', dt1)
dt2 = []
a2 = []
for i in range(1, 4):
a2.append(i)
dt2.append(a2)
dt2.append(a2[1:])
print('a2: ', a2, '\ndt2: ', dt2)
i wiele innych sposobów
2 paź 11:59
python: A co w przypadku, gdy najpierw pytam o liczbę kolumn (k), potem o liczbę wierszy (w) i dopiero
na tej podstawie określam rozmiar mojej tablicy?
2 paź 12:27
python: ?
2 paź 16:03
jc:
a=[ [1,2,3],[4,5,6],[7,8,9],[10,11,12] ]
print a[2][1]
print len(a), len(a[0]) # liczba kolumn, liczba wierszy
2 paź 16:24
Dziadek Mróz:
K = int(input('k: ')) # podajesz ilość kolumn, rzutowania na int bo
# type(input()) => <class 'str'>
W = int(input('w: ')) # podajesz ilość wierszy, rzutowanie na int
a = [] # inicjalizujesz listę a
for k in range(K): # iteracja po kolumnach
t_list = [] # tymczasowa zmienna listowa
for w in range(W): # iteracja po wierszach
t_int = int(input('Podaj a[{0}][{1}]: '.format(k, w))) # podajesz liczbę,
# rzutowanie na int
t_list.append(t_int) # wstaw t_int do t_list
a.append(t_list) # wstaw t_list do a
print('a: ', a)
'''
k: 3
w: 3
Podaj a[0][0]: 1
Podaj a[0][1]: 2
Podaj a[0][2]: 3
Podaj a[1][0]: 4
Podaj a[1][1]: 5
Podaj a[1][2]: 6
Podaj a[2][0]: 7
Podaj a[2][1]: 8
Podaj a[2][2]: 9
a:
1, 2, 3], [4, 5, 6], [7, 8, 9
'''
2 paź 22:48
Dziadek Mróz:
na końcu masz:
a: [ [1, 2, 3], [4, 5, 6], [7, 8, 9]]
2 paź 22:49
Dziadek Mróz:
I kolejny sposób:
K = int(input('k: '))
W = int(input('w: '))
a = [[0]*W]*K
b = [[0 for w in range(W)] for k in range(K)]
print('a: ', a)
print('b: ', b)
'''
k: 3
w: 4
a: [ [0, 0, 0, 0], [0, 0, 0, 0], [0, 0, 0, 0]]
b: [ [0, 0, 0, 0], [0, 0, 0, 0], [0, 0, 0, 0]]
'''
3 paź 08:59
python: tint = int(input('Podaj a[{0}][{1}]: '.format(k, w))) − jeśli chodzi o tę linijkę, co oznacza
k/w?
6 paź 18:55