matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
kiki:
Dany jest ciąg a
n
= (
p
1−p
)
2n+1
a) uzasadnij, że dla każdego p≠1 ciag (a
n
) jest geometryczny. wyznacz iloraz tego ciagu.
2 paź 20:17
PW:
Uzasadnienie polega na sprawdzeniu czy iloraz dwóch sąsiednich wyrazów jest stały. Niech k∊N.
a
k+1
a
k
ma postać (po odpowiednim podstawieniu)
a
2k+3
= a
2
a
2k+1
− jest to stała, ciąg jest geometryczny. Mówiąc dokładnie iloraz q tego ciągu ma postać
p
q = a
2
= (
)
2
1−p
2 paź 21:10
Tadeusz:
a
n+1
p
1−p
p
2
=(
)
2n+3
*(
)
2n+1
=
a
n
1−p
p
(1−p)
2
2 paź 21:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick