matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.8.2009
Zadania
Odp.
9
Wydi:
Zbadaj dla jakich wartości rzeczywistych parametru m równanie (m−2)x
4
−2(m+3)x
2
+m+1=0 ma różne cztery pierwiastki...
1
Ewelinaaa:
Długości boków trójkata ABC sa odpowiednio równe 3,5cm , 5cm, 7,2cm .Obwód trójkąta A
1
B
1
C
1
3
***:
Siema
4
Ewelinaaa:
w trojkacie rownobocznym ABC na boku AB obrano tak punkt P ze jego odległość od boku AC jjest równa 3 a odległość od boku BC jest rowna 6 oblicz długosc odcinka CP (nie ma zadnego
2
Ewelinaaa:
z PUNKTU A leżącego na okręgu o środku 0 poprowadzono dwie prostopadłe do siebie cięciwy o długościach 5cm i 12cm oblicz pole koła ograniczonego tym okregiem
5
Ewelinaaa:
KOŁO I KWADRAT MAJA RÓWNE OBWODY . WYKAŻ ŻE POLE KOŁA JEST WIĘKSZE OD POLA TEGO KWADRATU
2
ILONA:
katy α iβ sa katami ostrymi trojkata prostokatnego ABC wykaz ze
3
ILONA:
jak mam to wykazac
?
4
ILONA:
wyraz długosci bokow AC i AB trojkata ABC w zaleznosci od długosci boku BC=a i tgα=2
6
ILONA:
witam mam takie zadanko jakby ktos to rozwiazał i wytłumaczył to bym była bardzo wdzieczna
3
AgniechA:
MAM TAkie zadanko nie wiem jak go rozwiazac a nawet za bardzo go nierozumie
1
AgniechA:
MAM TAkie zadanko nie wiem jak go rozwiazac a nawet za bardzo go nierozumie
10
poprawka z matmy:
x
2
−y
2
y
heyoo! czy ze skrocenia
wychodzi
?
x−y+x
2
x
2
Abdul:
Mam pytanie odnośnie tego
1629
Jeżeli iloczyn skalarny jest równy 0 to są one do siebie prostopadłe a jeśli wychodzi np. −6,
2
mati:
Witam mam taka granice
1
kobranocka:
naszkicuj wykres funkcji i podaj jej zbiór wartości
11
ola:
2
−
1
2
* (
1
8
)
−
1
2
:
√
4
2
Abdul:
1.106.
W trójkącie ABC długość środkowej Sc poprowadzonej z wierzchołka kąta C równa się połowie długości boku AB. Wykaż, ze trójkąt ABC jest prostokątny, przy czym kąt C jest
3
MonikaSz:
Oblicz:
5
√
√
512
*
9
√
2
1
sylw.:
a) suma kwadratów trzech kolejnych ujemnych liczb całkowitych parzystych jest równa 116. wyznacz te liczby
0
sylw.:
ze zbioru liczb {1,2,3,4,7,9,10} losujemy dwie liczby (mogą się powtarzać). oblicz prawdopodobieństwo, że suma wylosowanych liczba jest parzysta
2
sylw.:
proszę o sprawdzenie..
1
sylw.:
proszę o sprawdzenie..
1
sylw.:
kwadrat o boku długości 2cm obraca się wokół swojej przekątnej. oblicz objętość i pole powierzchni otrzymanje bryły..
2
sylw.:
dana jest funkcja liniowa f(x)=3x−1 a) rozwiąż nierówność f(x+3)≤f(1−x)
3
Abdul:
1.101.
W dany okrąg wpisano trójkąt ABC, którego kąty mają odpowiednio miary 50°, 60°, 70°. W punktach A, B, C, poprowadzono styczne do okręgu. Oblicz miary kątów powstałego
5
Ania:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyznę jest prostokątem o boku odpowiadającym wysokości walca rówym 6 i kącie między przekątną i tym bokiem 30 stopni. Oblicz pole całkowite
23
KevyB:
Hello, Mam po raz kolejny kilka prośb o pomoc, ale już coraz bliżej jestem opanowania całego materiału na poprawke.
8
Ania:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym odległośc środka wysokości od krawędzi bocznej jest równa d, zaś kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy α. Wyznacz
5
abrakadabra:
Nie obliczając miejsc zerowych trójmianu kwadratowego, ustal ich znaki. Czy ktoś mógłby mi opisać szczegółowo drogę do rozwiązania tego zadania, bądź chociaż je zrobić.
6
Abdul:
1.90.
Trójkąt ostrokątny równoramienny ABC, (I∡BI = I∡CI), wpisano okrąg. Nastepnie przez punkty B i C poprowadzono styczne do okręgu przecinające się w punkcie D. Miara kata CDB jest