pierwiastkowanie
MonikaSz: Oblicz:
5√√512 * 9√2
czyli √512=√256*2 = 16√2
więc 5√16√2
lub gdyby zamienić 9√2 = 21/10
I stoję. Gdzie popełniam błędy?
Zamiast 9 jest 10 ale stronka chyba nie uwzględniła możliwości podniesienia do takiej potęgi,
ponieważ coś mi nie chce wskoczyć. Ktoś mógłby podpowiedzieć jak to wyliczyć? Z góry dziękuję.
18 sie 14:38
Eta:
Witam

zapisz tak:
5√√512 = p(5*2){512}*p10{2}=p10{512} *p10{2}= p10{512*2}= p10{1024}=
2
bo 2
10= 1024
p10 −−−oznacza pierwiastek 10 −ego stopnia.
18 sie 14:45
Eta:
lub tak: 512 = 2
9 to: p10{ 2
9} *p10{2}= p10{2
10}=
2
18 sie 14:47
MonikaSz:
Eta: Bardzo dziękuję. już wiem

Załapałam
18 sie 14:55