Kilka upewnień
KevyB: Hello, Mam po raz kolejny kilka prośb o pomoc, ale już coraz bliżej jestem opanowania całego
materiału na poprawke.
Pierwszy problem, a raczej zapytanie, tyczy się rozwiązywania nierówności i zaznaczenia zbioru
rozwiązań na osi liczbowej.
np takie coś:
| | 4−x | | 2x+2 | | 5x−1 | |
2x − |
| − 6 < |
| − |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
pomnoze sobie całość przez sześć, i odrazu pytanie/ da sie tak? chce usunąć ułamki i
doprowadzić je do formy całkowitej
mam na myśli takie coś
12x − 8 − 2x − 36 < 6x + 6 − 5x−1
pamietam teraz coś że używało się form zdaniowych, ale nie jestem pewien czy to było przy tym,
chodzi mi o znak v czyli "lub" to było do tego czy innego rodzaju? (układy równań np.)
i mam wrazenie ze chyba sie gdzieś potknąłem d;
−K
18 sie 13:09
tim: Tzn tak, potknąłeś się. Choć samo mnożenie przez 6 jest ok, to już wynik po mnożeniu już nie.
Mamy:
2x * 6 = 12x
| | 4 − x | |
− |
| * 6 = −2(4 − x) = −8 + 2x |
| | 3 | |
− 6 * 6 = −36
| 2x + 2 | |
| * 6 = 3(2x + 2) = 6x + 6 |
| 2 | |
| | 5x − 1 | |
− |
| * 6 = −(5x − 1) = −5x + 1 |
| | 6 | |
18 sie 13:19
tim: Oczywiśćie można najpierw uiprościć: 2x + 2 / 2 = x + 1
18 sie 13:20
Eta:
Witam
KevyB
Z tego co pamiętam ,
obiecałeś się poprawić i pisać nawiasy ,a następnie
zmieniać znaki
przy opuszczaniu odpowiednich nawiasów , i co?

widzę
kardynalne błędy


po pomnożeniu obydwu stron nierówności otrzymasz:
12x
−2( 4 −x) −36 < 3( 2x +2)
−(5x−1)
opuszczajac nawiasy :
12x −8
+2x −36 < 6x +6 −5x
+1
18 sie 13:22
KevyB: troche niewyspany jestem d; ale zrobilem sobie kawy i zaraz bedzie ok. Sprobuje to zrobic teraz
18 sie 13:24
Eta: 
powodzenia!
18 sie 13:25
tim: Eto, mogłabyś?
18 sie 13:31
KevyB: 13x < 51 | :13
x< 3.9230769231
bleh brzydki wynik, a czy dobry?
18 sie 13:32
KevyB:
18 sie 13:38
tim: 1. Nie zaokrąglamy
| | 51 | |
2. |
|  − dobry. |
| | 13 | |
18 sie 13:39
KevyB: to troche dziwnie takie cos by sie zaznaczylo na osi d;
ale tak to dobrze narysowalem ? (otwarte kolko bo jest < a nie ≤ )
18 sie 13:42
tim: Tak dobrze, ale musi być w ułamku.
18 sie 13:50
KevyB: hm, przy takim np. przykładzie zaczynam za dużo próbować i mi sie kitra coś.
| | 3x−2 | | 5 | | 1 | |
( |
| )2 − (x+1)2 < |
| (x−1)(x+1) − (4 |
| )2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
18 sie 14:05
KevyB: hm, przy takim np. przykładzie zaczynam za dużo próbować i mi sie kitra coś.
| | 3x−2 | | 5 | | 1 | |
( |
| )2 − (x+1)2 < |
| (x−1)(x+1) − (4 |
| )2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
18 sie 14:08
KevyB: hm, przy takim np. przykładzie zaczynam za dużo próbować i mi sie kitra coś.
| | 3x−2 | | 5 | | 1 | |
( |
| )2 − (x+1)2 < |
| (x−1)(x+1) − (4 |
| )2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
18 sie 14:08
tim: Wam też forum zamula?
Najpierw rozbij wzory skróconego mnożenia, a ułamki właściwe zamień na niewłaściwe. Pokaż co
zostanie.
18 sie 14:19
KevyB: uojezu czego to sie 3 razy wyslalo o.0 fakt forum mi sie przez chwile nie ladowalo..
18 sie 14:19
KevyB: | | 3x−2 | | 5 | | 81 | |
( |
| )2 − (x2 + 2x + 1) < |
| (x2 − 1) − |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
18 sie 14:23
Eta:
Dokończę

.... jestem "nocnym Markiem"

mnożymy nierówność przez
4
(3x −2)
2 −4( ( x
2 +2x +1)< 5( x
2 −1) − 81
9x
2 −12x +4 −4x
2 −8x −4 < 5x
2 −5 −81
−20x < −86 /:( −20)
x
> 4,3
x€( 4,3 ; ∞)
19 sie 01:33
KevyB: tam przypadkiem przy (3x − 2)2 nie powinno byc 2 przed nawiasem?
19 sie 05:21
KevyB: no nie moge rozkminic co sie stalo tam ze w nawiasie kwadratowym 2 poprostu zniknela a wartosci
pozostaly te same, co to za operacja o.0
20 sie 13:29
wsn: ta 2 jest w mianowniku w nawiasie i ją też obowiązuje kwadrat... więc jak ją podniesiesz do
tego kwadratu ( w myślach) to z czwórką Ci się skróci i żadna 2 przed nawiasem nie zostanie, a
3x−2 pozostaje w nawiasie pod kwadratem.. przy dzieleniu czy mnożeniu może sobie to rozdzielić
tak:
było (3x−2 /2)2
a możesz to zapisać: (3x−2)2/22 i masz (3x−2)2/4
20 sie 13:47
KevyB: | | 4 | |
a czyli to tak jakbym odrazu nawias podniosl do kwadratu caly i potem przemnożył przez |
| |
| | 1 | |
| | 9x2 − 12x + 4 | | 4 | |
i wtedy to jest takie |
| * |
| i to 4 z 4 znika i pozostaje 9x2 − 12x + |
| | 4 | | 1 | |
4 , tak?
20 sie 13:51
wsn: tak, tylko ten górny możesz zostawić w formie z kwadratem, żeby Ci się nie pomyliło przy
przepisywaniu i rozpisać go po skróceniu, ale tak, o to chodzi. Skracasz te 4/1 z tą 2
2
20 sie 14:01