bryły
sylw.: kwadrat o boku długości 2cm obraca się wokół swojej przekątnej. oblicz objętość i pole
powierzchni otrzymanje bryły..
odp:
wiem, doszłam do tego że wychodzi stożek ale dalej nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić czy
ktoś może mi pomóc?
18 sie 13:45
Eta:

powstała bryła składa się z dwóch przystajacych stożków "sklejonych" podstawami
a = l =2 −−− długość tworzącej stożka
h=r=
12IACI=
12*a*
√2 =
12*2*
√2 =
√2
bo IACI = d −− przekątna kwadratu więc d= a
√2
zatem:
h=
r=
√2
V
br = 2*V
st = 2*
13πr
2*h ...... podstaw i policz
P
c(bryły)= 2*P
b (stożka) = 2*π*r*l ..... policz
18 sie 20:57