?
1)a>0
2)Δ>0
3)x2=t i powinienem za deltę podstawić wzór i obliczyć nierówność tak?
popraw pierwszy warunek na: a≠0
i rozwiąż nierówność Δ>0
w odpowiedzi uwzględnij pierwszy warunek
)
czyli to będzie tak:
m−2≠0
m≠2
(m−2)t2−2(m+3)t+m+1=0
Δ>0
b2−4ac>0
[−2(m+3)]2−4(m−2)(m+1)>0
(2m+6)2−(4m+8)(m+1)>0
4m2+24m+36−(4m2+4m+8m+8)>0
4m2+24m+36−4m2−12m−8>0
12m>−24
m>−2
Czyli m∊(−2;+∞)\{2}
?
w drugim wierszu: 4m2 +24m +36 − ( 4m −8)( m+1)
można policzyć prościej:
Δ = [−2(m+3)]2 −4( m−2)(m+1)= 4( m2 +6m +9) −4( m2 −m −2)
Δ>0 to : 4( m2 +6m +9) − 4( m2 − m −2) >0 /:4
m2 +5m +9 − m2 +m +2>0
6m > −11
m> −116
m> − 156
ponieważ m≠ 2
to odp: m€ [( −156,2) U(2 ∞)]
Poprawiam.
1/ a ≠0 <=> m −2 ≠o <=> m≠
2/ równanie: (m−2)t2 −2(m+3)t +m+1 =0
ma dwa różne rozwiązania dodatnie
gdy: 2/ Δ>0 <=> m€( −1u{5}{6), ∞)
to: z wzorów Viete"a mamy:
x1 +x2 = −ba>0 i x1 *x2 = ca >0
zatem:
| 2(m+3) | m+1 | |||
>0 i | >0
| |||
| m−2 | m −2 |
| c | ||
3. | > 0, są 2 rozwiązania o jednakowych znakach; | |
| a |
| −b | ||
4. | > 0, są 2 rozwiązania dodatnie. | |
| a |