funkcja
sylw.: dana jest funkcja liniowa f(x)=3x−1
a) rozwiąż nierówność f(x+3)≤f(1−x)
b) podaj maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f(x−x2)
odpowiedzi:
a) x≤1
b) Δ=−3
hm
?
18 sie 13:43
Eta:
a) f( x+3)= 3(x +3) −1 = 3x +9 −1 = 3x +8
f( 1 −x) = 3( 1 −x)−1= 3 −3x −1= 2 −3x
zatem:
3x +8 ≤ 2 −3x <=> 6x ≤ −6 / : 6
to: x ≤
− 1
zatem ,złą podałas odpowiedź

b) f(x −x
2) = 3( x −x
2) −1= −3x
2 +3x −1
x
w =
−b2a =
−3−6=
12
Parabola ramionami skierowana do góry , bo a = −3 <0
funkcja rośnie: w przedziale: dla x€( −∞,
12>
maleje " " dla : x€ <
12, ∞)
19 sie 01:47
ania: dlaczego do góry skoro mamy liczbę na minusie przy x2?
23 sie 14:32