***: Siema
W trojkącie ABC o bokach długości 5,6,7 poprowadzono wysokość prostopadłą do boku długości 6
.Wykaż że wysokość dzieli ten ten bok na odcinki których długości różnią się o 4
DZIĘKI
Eta:

Witam

1/ sposób
z tw. Pitagorasa w dla obydwu trójkatów otrzymasz:
h
2 = 25 − x
2 i h
2 = 49 − ( 6 −x)
2 , x ∊( 0, 6)
zatem: 49 − ( 6 −x)
2 = 25 +x
2
wyznaczamy "x" :
49 − x
2 +12x − x
2 = 25 − x
2
12x =12 =>
x = 1
IADI=1 i IBDI = 5
2/ sposób : IBDI − IADI = 4 => 6 − x − x = 4 => 2x = 2 =>
x = 1
IADI = 1 i IDBI = 5 , zatem długości róznią się o
4
Bogdan:

Przedstawię rozwiązanie podobne do rozwiązania 1, które pokazała Eta.
x + y = 6
h
2 + x
2 = 49
h
2 + y
2 = 25
− −−−−−−−−−−−−
x
2 − y
2 = 24 ⇒ (x − y)(x + y) = 24 ⇒ (x − y)*6 = 24 ⇒ x − y = 4