Ewelinaaa: KOŁO I KWADRAT MAJA RÓWNE OBWODY . WYKAŻ ŻE POLE KOŁA JEST WIĘKSZE OD POLA TEGO KWADRATU
JAK TO UDOWODNIC?
18 sie 20:55
tim: Ja.
18 sie 21:01
tim: Bok kwadratu = a
Promień koła = r
Obwód kwadratu = 4a
Obwód koła = 2πr
4a = 2πr
2a = πr
| | πr | | π2r2 | | π2 | |
Pole kwadratu = a2 = ( |
| )2 = |
| = |
| r2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Pole koła = πr
2
P = πr
2
P > L
Pole koła > Pole kwadratu.
18 sie 21:08
Eta:
| | 4a2 | | 4a2 | |
Pk= πr2 = π* |
| = |
| = a2* 4π ..... 4π≈1,27>1
|
| | π2 | | π | |
więc: P
K≈ a
2*
4π >a
2
P
kw. = a
2
odp: P
k > P
kw.
18 sie 21:09
Ewelinaaa: serdecznie dziekuje
18 sie 21:14
Eta:
18 sie 21:16
Hary: 2πr=4a P
1= ◯= πr
2 , P
2=⬠ =a
2
π<4
π≈3,14
29 wrz 08:57