dzialania
ola: 2−12 * (18)−12 :√4
18 sie 14:55
MonikaSz: 18
18 sie 16:42
tim: Rozpiszę.
√4 = 2
Zostaje:
18 sie 16:50
MonikaSz: =
14*
12 =
=
18
Innej opcji nie widzę
18 sie 16:57
MonikaSz: jednak widzę. W drugiej linijce nie ma być √8 a √18 i trochę się zmienia. Czy tak?
18 sie 17:00
tim: Jak już napisałem:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| −1/2 = |
| = |
| = 81/2 = √8 |
| 8 | | 8−1/2 | | | |
18 sie 17:05
Bogdan:
Dzień dobry.
| | 1 | |
2−1/2*( |
| )−1/2:√4 = 2−1/2 * (2−3)−1/2 : 2 = 2−1/2 + 3/2 − 1 = 20 = 1 |
| | 8 | |
18 sie 17:40
tim: Można też tak
18 sie 18:15
Bogdan:
Nie tylko można, tak właśnie trzeba, bo to jest ćwiczenie na zapisywanie potęg przy tej
samej podstawie i wykonywanie działań na potęgach o jednakowych podstawach.
18 sie 18:59
tim: Jeżeli nie jest zapisane np. : zapisz w postaci jednej potęgi 2k lub coś podobnego metoda
rozwiązania jest dowolna. Zadanie może mieć na celu także przypomnienie sobie różnych potęg.
18 sie 19:01
Bogdan:
Nie jest zapisane, bo ola nie zapisała. Nawet nie musiało być polecenia o zastosowaniu
2k, takie działania najpewniej wykonuje się wprowadzając jedną podstawę potęgi dla
wszystkich czynników.
18 sie 20:47
tim: Nie będę się spierał.
18 sie 21:01