1.106.
Abdul: 1.106. W trójkącie ABC długość środkowej Sc poprowadzonej z wierzchołka kąta C równa się
połowie długości boku AB. Wykaż, ze trójkąt ABC jest prostokątny, przy czym kąt C jest
prosty.
Tu sie chyba przyda
493 wyszło mi że to będzie trójkąt równoramienny 90°+45°+45° ale jak
udowodnić, ze jest prostokątny?
18 sie 14:49
Eta:

Witam

ΔADC jest równoramienny więc kąt ADC = 180
o − 2α
kąt BDC = 2α jako kąt przyległy do kąta ADC
Δ BDC też równoramienny
| | 180o − 2α | |
więc β= |
| = 90 − α
|
| | 2 | |
i juz chyba wszystko jasne

kąt C = α +β= α + 90
o −α= 90
o
więc trójkat jest prostokąny.
18 sie 22:26
Abdul: Dzięki za poświęcony czas ja jeszcze przetarzam dane
19 sie 11:32