skracanie
poprawka z matmy: | | x2−y2 | | y | |
heyoo! czy ze skrocenia |
| wychodzi |
| ? |
| | x−y+x2 | | x | |
18 sie 18:22
tim: Wg mnie nie.
x
2 − y
2 = (x − y)(x + y)
| | 1 + √5 | | 1 − √5 | |
x2 + x − y = (x + |
| y)(x + |
| y) |
| | 2 | | 2 | |
18 sie 18:29
Bogdan:
Nie
18 sie 18:29
tim: Jeżeli drugie źle, Bogdanie popraw.
18 sie 18:30
poprawka z matmy: | | 1+√5 | | 1−√5 | |
boze a skad wziac x+ |
| y i x+ |
| y? czy to postac iloczynowa? |
| | 2 | | 2 | |
18 sie 18:34
tim: Tak. To postać iloczynowa.
18 sie 18:39
poprawka z matmy: a jak tim dochodzi sie do takiej postaci? bo delta wychodzi mi 1+4y
18 sie 18:44
Bogdan:
Timie, drugie jest źle
18 sie 18:45
tim: Masz rację źle zrobiłem. Delta mi wyszła taka jak powinna. Bogdana prosiłem, ale widzę że nie
zdążył. Zapomnij o tym co było. Na pewno się nic nie skróci.
18 sie 18:46
Bogdan:
Podanego wyrażenia wymiernego nie można skrócić, można jedynie przy pewnych założeniach
trochę inaczej go zapisać:
| x2 − y2 | | (x − y)(x + y) | | x + y | |
| = |
| = |
| |
| x − y + x2 | | (x − y) + x2 | | | |
18 sie 18:50
poprawka z matmy: hmm...czyli przyklad jest nieskracalny ok, dobrze wiedziec, dziekuje
18 sie 18:51