AgniechA: MAM TAkie zadanko nie wiem jak go rozwiazac a nawet za bardzo go nierozumie
Długosc boków trójkata prostokątnego tworza ciąg arytmetyczny .Oblicz długości tych boków ,
gdy
a) obwód trojkata jest rowny 24
b)długość kazdego nastepnego boku jest dłuższa o 3
z góry dziekuje wszystkim którzy zechcą rozwiazać
18 sie 19:59
tim: a)
a
2 + b
2 = c
2 −−−−−−−−− trójkąt prostokątny
| | a + c | |
b = |
| −−−−−−−−− ciąg arytmetyczny |
| | 2 | |
a + b + c = 24 −−−−−−−−− obwód
b)
a
2 + b
2 = c
2 −−−−−−−−− trójkąt prostokątny
| | a + c | |
b = |
| −−−−−−−−− ciąg arytmetyczny |
| | 2 | |
b = a + 3
c = b + 3
18 sie 20:15
Eta:
a) a, b, c −− tworzą ciąg arytm a>0 b>0 c>0 i c> a i c>b
to z def. ciagu mamy:
2b = a+c i a
2 +b
2 = c
2
Ob= a+b +c => a +b +c = 24
tO; 2b +b = 24 =>
b=8
to a+c = 16 i c
2 − a
2 = 64 => ( c−a)(c+a) = 64
to: 16( c −a) =64 => c −a = 4
c −a = 4
c+a= 16
−−−−−−−−
2c = 20 =>
c = 10
to:
a = 6
sprawdzenie: Ob=a+b+c = 8 +6 +10 = 24
b) a, a+3 , a+6 −−−−− długości boków
a
2 +( a +3)
2 =( a +6)
2
a
2 + 6a +9 = 12a +36 => a
2 −6a − 27=0
rozwiąz to równanie pamiętając ,ze "a" >0
18 sie 20:24
AgnichA: dziekuje ślicznie
18 sie 20:45