Coś mi nie gra
Abdul: 1.101. W dany okrąg wpisano trójkąt ABC, którego kąty mają odpowiednio miary 50°, 60°,
70°. W punktach A, B, C, poprowadzono styczne do okręgu. Oblicz miary kątów powstałego
trójkąta A1B1C1.
18 sie 13:42
tim: Ja.
18 sie 13:57
tim: Środek koła O.
Kąty:
BAC = 50
ABC = 60
ACB = 70
Korzystając z :
465 obliczamy:
BOC = 100
AOC = 120
AOB = 140
Zajmijmy się czworokątem AOBA'
AOB = 140
OBA' = OAA' = 90
BA'A = x
140 + 90 + 90 + x = 360
Podobnie z nastnępnymi czworokątami.
18 sie 14:23
Abdul: Dzięki to było banalne następne dwa zadania poszły identycznie
18 sie 14:40