Ewelinaaa: w trojkacie rownobocznym ABC na boku AB obrano tak punkt P ze jego odległość od boku AC jjest
równa 3 a odległość od boku BC jest rowna 6 oblicz długosc odcinka CP (nie ma zadnego
rysunku)
18 sie 21:19
Eta:
| | 6 | |
ΔAPF ~ ΔBPE w skali k= |
| = 2
|
| | 3 | |
to: IAPI=
23*a i I PBI =
13*a
i IDPI= IAPI − IADI=
23a −
12a =
16a
należy wyznaczyć długość "a"
| | a*6 | | a*3 | |
PΔAPC = |
| = 3a [j2] i PΔPBC = |
| = 1,5a[j2]
|
| | 2 | | 2 | |
to P
ΔABC= 4,5a[j
2}
więc:
to : IDPI=
16*6
√3 =
√3
| | a√3 | | 6√3*√3 | |
i h= |
| = |
| = 9
|
| | 2 | | 2 | |
zatem: IPCI
2 = h
2 + IDPI
2 => IPCI
2 = 81 + 3
więc IPCI
2 = 84 to IPCI = 2
√21 [j}
Miłych snów o matematyce

Bogdan pewnie poda jeszcze inną wersję
19 sie 00:18
Ewelinaaa: dziekuje za zrobienie zadanka
19 sie 10:45
Bogdan:

Dzień dobry.
Podaję inny sposób rozwiązania.
| 3 | | 3 | | √3 | | 6 | |
| = sin60o ⇒ |
| = |
| ⇒ y = |
| = 2√3 |
| y | | y | | 2 | | √3 | |
| 6 | | 6 | | √3 | |
| = sin60o ⇒ |
| = |
| ⇒ a − 2√3 = 4√3 ⇒ a = 6√3 |
| a − y | | a − 2√3 | | 2 | |
| z | | √3 | |
| = ctg60o ⇒ z = 3* |
| = √3 |
| 3 | | 3 | |
a − z = 6
√3 −
√3 = 5
√3
x =
√32 + (a − z)2 =
√9 + 75 =
√84 = 2
√21
19 sie 18:54
Eta:
19 sie 18:59