Eta:
Witam

a) 2n, 2n −2 2n − 4 −− kolejne parzyste liczby ujemne, dla n⊂C
−
( 2n)
2 + ( 2n −2)
2 + ( 2n −4)
2 =116
4n
2 +4n
2 −8n +4 +4n
2 −16n +16=116
12n
2 −24n − 96=0 /: 12
n
2 −2n −8 =0 Δ= 36
√Δ= 6
n
1 = 4 −−−− odrzucamy
n
2 = −2
zatem liczbami tymi są :
−4 , −6 , − 8
sprawdzenie:
(−4)
2 +( −6)
2 +(−8)
2 = 16 +36 +64 = 116
b) podobnie:
2n, 2n+2, 2n+4, −−−− kolejne liczby parzyste gdzie n∊N
+
f(n) = 4n
2 +( 2n+2)
2 + ( 2n+4)
2
f(n) = 12n
2 +24n +20 −−−− funkcja kwadratowa
n
min =
−b2a =
−2424 =
−1
dla n= −1 liczbami tymi są:
−2, 0, +2
f(n) = 4 +0 +4 = 8 −−−− wartość minimalna ( najmniejsza)