Wyznacz objętośc ostrosłupa.
Ania: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym odległośc środka wysokości od krawędzi bocznej jest
równa d, zaś kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy α. Wyznacz
objętośc ostrosłupa.
18 sie 12:30
Wpisz imię lub nick.:
| | 2dcosα | | 2dsinα | |
a = |
| = |
| |
| | tgα | | cos2α | |
| | 4a2 | | 8d2sin2α | |
Pp= |
| =2a2= |
| |
| | 2 | | cos4α | |
| | 16d3sin2α | |
V=13Pp*h= |
| |
| | 3cos5α | |
chyba...
18 sie 17:19
Ania : W odpowiedzi a=
2d√2cosα i V=
16d33sin2αcosα są inne, ale dziękuję za pomoc,
postaram się znaleźć błąd
18 sie 17:47
Bogdan:
| | 1 | | 2d | |
U{d}{ |
| h = cosα ⇒ h = |
| |
| | 2 | | cosα | |
| | 1 | | cosα | |
| = ctgα ⇒ |
| a√2 = h* |
| / *√2 |
| h | | 2 | | sinα | |
| | 2d | | cosα | |
⇒ a = |
| * |
| * √2 ⇒ a = |
| | cosα | | sinα | |
18 sie 18:00
Bogdan:
Proszę dokończyć
18 sie 18:01
Bogdan:
Ułamek na początku rozwiązanie źle się wpisał, poprawiam.
18 sie 18:03
Wpisz imię lub nick.: w moim rozwiązaniu nie ma błędu.
Jako a oznaczyłem połowę przekątnej podstawy, a pole podstawy przedstawiłem jako
18 sie 18:17
Bogdan:
Do
imię lub nick, weźmy Twoje oznaczenia:
| | h | | | | cosα | | 2d | |
a = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | tgα | | | | cosα | | sinα | |
| | 1 | | 4d2 | | 8d2 | |
Pole kwadratu P = |
| *(2a)2 = 2a2 = 2* |
| = |
| |
| | 2 | | sin2α | | sin2α | |
| | 1 | | 1 | | 8d2 | | 2d | | 16d3 | |
Objętość V = |
| Ph = |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | sin2α | | cosα | | 3sin2α*cosα | |
Nie ma znaczenia, jak oznaczy się poszczególne elementy zadania, wynik końcowy
jest zawsze ten sam.
18 sie 18:42
Wpisz imię lub nick.: już widzę mój błąd. dzięki
18 sie 18:48