funkcja trygonometryczna
ILONA: witam mam takie zadanko jakby ktos to rozwiazał i wytłumaczył to bym była bardzo wdzieczna
Oblicz długosci boków CB i AB trojkata ABC gdy AC=4 cosα=13
18 sie 20:17
tim: Czy jest to trójkąt prostokątny i gdzie jest kąt alfa.
18 sie 20:19
Bogdan:

Kąt α jest zawsze przy wierzchołku A i naprzeciw boku a,
kąt β jest zawsze przy wierzchołku B i naprzeciw boku b,
kąt γ jest zawsze przy wierzchołku C i naprzeciw boku c.
Takie są zasady oznaczania trójkąta.
18 sie 20:35
Bogdan:
Ilono, podaj pełną treść zadania.
18 sie 20:35
ILONA: jest tozy wierzc trojkat prostokatny i przy wiezchołku C JEST KAT PROSTY
18 sie 20:49
ILONA: JEST TO TROJKAT PROSTOKATNY I PRZY WIERZCHOŁKU C JEST KAT PROSTY
18 sie 20:50
Bogdan:
a
2 + 4
2 = c
2 ⇒ a =
√c2 − 16
Dokończ.
19 sie 10:53