Błagam o pomoc!!!
abrakadabra: Nie obliczając miejsc zerowych trójmianu kwadratowego, ustal ich znaki. Czy ktoś mógłby mi
opisać szczegółowo drogę do rozwiązania tego zadania, bądź chociaż je zrobić.
f(x)=x2+4x+3
18 sie 12:24
Kaśka: Oblicz delte, a nastepnie x1 i x2.
18 sie 12:46
Eta:
Kaśka źle podpowiada
nie obliczajac pierwiastków
Podpowiem:
korzystamy ze wzorów Viete
'a
x
1 +x
2 =
−ba i x
1 *x
2 =
ca
zatem:
x
1 +x
2 = − 4 <0 i x
1*x
2 = 3 >0
jeżeli iloczyn jest
dodatni i suma
ujemna
to obydwa pierwiastki
muszą być
ujemne
uzasadnienie : suma liczb ujemnych jest
ujemna
iloczyn liczb ujemnych jest
dodatni
i to wszystko
18 sie 13:33
Kaśka: Faktycznie, źle przeczytałam, przepraszam
18 sie 13:36
Eta: 
nie szkodzi.
Pozdrawiam
18 sie 13:41
Kaśka: Ja również
18 sie 13:42