matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.3.2021
Zadania
Odp.
2
dzonypieczony:
Wykaż, że iloczyn czterech kolejnych liczb naturalnych parzystych powiększony o 16 jest kwadratem liczby naturalnej podzielnej przez 4.
6
czesc:
Liczba 2007! jest: mniejsza niż 1004
2007
3
Check-out:
Równoległobok o przekątnych 10 i 14 tnie na 4 trójkąty. Wyznacz funkcje trygonometryczne kątów ostrych.
3
przemysław g:
przyjąć należy że funkcje mają słabą pochodną
7
kubek:
x
2
+y
2
=10 y=Ix−1I−3
3
pochodna:
Jak obliczyc pochodna z sinx*cosx*x ?
10
Bart:
Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste m, dla których równanie x/m+m=m/x+x+1 ma dwa pierwiastki różnych znaków.
1
kasia:
Które z poniższych przekształceń są liniowe (dziedzinami i przeciwdziedzinami przekształceń są przestrzenie R
0
grzes:
hej, takie zadanie mam wykonać tak jak w tym przykładzie poniżej, nakieruje ktoś co jak robic? z góry dzięki.
7
lol:
Wykaż, że jeżeli liczby rzeczywiste a,b,c spełniają warunek a+ b+ c = 1 , to (a+ b)(b+ c)(c+ a) + abc = ab+ bc+ ca.
3
Lewy18:
Cześć zastanawiam się nad jedną rzeczą, mam do policzenia podwójną całkę oznaczoną ,która jest ograniczona pewnymi przedziałami,wynik wychodzi mi ujemny ,czy można go tak pozostawić,czy
4
Wojtek:
Czy dla każdych dwóch dowolnych wektorów w R
2
istnieje iloczyn skalarny, dla którego wektory te są prostopadłe i mają normę równą 1. Nie mam w ogóle pomysłu na to zadanie, ma ktoś jakiś
7
xxx:
Punkt S = (− 1,5) jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt ABC , w którym A = (− 4,− 6) i B = (5,− 3) . Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt ABC .
1
ola:
Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry, która na każdej ściance ma inną liczbę oczek – od jednego oczka do sześciu oczek. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego
2
ola:
Długości trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzą ciąg geometryczny, w którym największy wyraz jest o 5 większy od wyrazu najmniejszego. Objętość
2
agari:
Dana jest prosta y=2/3x+5/3 Wyznacz równanie prostej prostopadłej do tej prostej i przechodzącej przez punkt A(−4, 6). Otrzymaną prostą podaj w postaci
7
szarik:
https://zadania.info/d666/2569923
Mam pytanie do pkt b tego zadania. Dlaczego nie mogę wykorzystać wzoru a
n
=2n−6 i obliczyć
4
Patryk:
Cześć
Czy z założenia A wynika logicznie B?
10
xyz:
Rozwiąż równanie: −2x(2x
2
+y
2
)+4x=0
2
HGH:
Mam takie rownanie rozniczkowe (1+t
2
)y' = 1 + y
2
1
przemysław g:
proszę odpowiedzieć co oznacza stwierdzenie
5
Matura:
Rzut dwa razy symetryczna szescienna kostka do gry. Kazda scianka ma inna liczbe ze zbioru { 0,1,2,3,4,5}. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na tym ze co najwyzej jeden
1
HGH:
scalkowac rowniani rocniczkowe o zmiennych rozdzielonych: i mam taki przyklad:
2
Aisser:
Równanie różniczkowe jednorodne względem x i y
y
Witam czy da się rozwiązać taki przykład podstawiając funkcję u(x)=
x
(x
2
+2xy)y'=y
2
3
zachód:
Pole równoległoboku ABCD jest równe 120.
4
Kuba:
Może głupie pytanie, ale chcę rozwiać wątpliwości wektory 1i oraz 2i nie są prostopadłe prawda?
4
Ursus:
Niech V=R[x]
3
Czy wektory v
1
=x
2
−1, v
2
=x
3
+x, v
3
=x
3
−x
2
+5 tworzą bazę?
2
nervous:
Wszystkie wyrazu rosnącego ciągu arytmetycznego (an), gdzie n⩾1 są dodatnimi liczbami całkowitymi.Jeżeli a2+a6=8, to suma dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa?
5
silly goose:
Wykres funkcji kwadratowej f(x) = (1−m)x
2
−mx +m
2
przecina oś Ox w punktach A i B, które leża po dwóch różnych stronach osi Oy. Wyznacz tę wartość parametru m, dla której iloczyn
1
zero:
wykres funkcji f przekształcono wykonujac kolejno przesuniecie o 2 jednostki w prawo
0
zero:
naszkicuj wykres funkcji f a, nastepnie wykresy funkcji g(x)=f(−x) i h(x)=−f(x). Podaj przedziały
0
zero:
f(x)=−1 (−
∞
;1) g(x)=f(x−2)+4 x (−1;
∞
)
2
zero:
prosta l; y=2x+6 przecina oś OY w punkcie P, a prosta k; y=x+3 w punkcie Q. Naszkicuj te proste.