prostopadloscian i ciag
ola: Długości trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzą ciąg
geometryczny, w którym największy wyraz jest o 5 większy od wyrazu najmniejszego. Objętość
prostopadłościanu jest równa 216. Oblicz długości krawędzi tego prostopadłościanu.
14 mar 16:54
F&M: Krawędzie: a,b,c (od najmniejszej do największej)
Układ równań:
b
3=216
b=6
Ale wiemy również, że b
2=ac=a(a+5)=a
2+5a
stąd a
2+5a=36, czyli a=4 i potem c=a+5=9
{a,b,c}={4,6,9}
14 mar 17:03
F&M: (Rozwiązania ujemne odrzuciłem)
14 mar 17:03