prawdopodobienstwo
ola: Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry, która na każdej ściance ma inną liczbę
oczek – od jednego oczka do sześciu oczek. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego
na tym, że co najmniej jeden raz wypadnie ścianka z dwoma oczkami.
Czy moja odp 8/216 jest poprawna?
14 mar 16:55
Mila:
Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką
|Ω|=6
3=216
A− co najmniej jeden raz wypadnie ścianka z dwoma oczkami
A'− ani raz nie wypadną 2 oczka
|A'|=5*5*5 ( wypadną oczka ze zbioru {1,3,4,5,6} )
14 mar 17:05