przestrzenie liniowe
kasia: Które z poniższych przekształceń są liniowe (dziedzinami i przeciwdziedzinami przekształceń są
przestrzenie R
n dla odpowiednich n)?
• L(x, y) = (2x − y, x + 3y − 1, 5x + 2y) ,
• L(x, y, z) = (3x + 5y − 2z, 2x − y) ,
• L(x, y, z) = (x · y + z, −2x − z, −2y − z) .
Czy ktoś pomógłby to pokazać, wiem że 1 i 3 nie jest a drugie jest
Okazało się ze musze do 20stej to rozwiazac
Dziekuje za pomoc z gory,
14 mar 18:36
kasia: Dla tych z powyższych przekształceń, które są liniowe, znajdź ich rzędy oraz podaj bazy jądra i
obrazu.*
*
14 mar 18:39