Matura PR
dzonypieczony: Wykaż, że iloczyn czterech kolejnych liczb naturalnych parzystych powiększony o 16 jest
kwadratem liczby naturalnej podzielnej przez 4.
14 mar 23:49
ICSP: W = 2n(2n+2)(2n+4)(2n+6) + 16 =
= (4n2 + 12n)(4n2 + 12n + 8) + 16 =
= (4n2 + 12n)2 + 8(4n2 + 12n) + 16 =
= (4n2 + 12n + 4)2 = [4(n2 + 3n + 1)]2
14 mar 23:54
Qulka:
4 kolejne liczby parzyste to np.
2n−2,2n,2n+2,2n+4
a więc to wyrażenie będzie równe
(2n−2)2n(2n+2)(2n+4)+16=(4n2−4)(4n2+8n)+16=16n4+32n3−16n2−32n+16=(4n2+4n−4)2
czyli jest to kwadrat liczby całkowitej.
14 mar 23:59