Rozwiąż równanie
kubek: x2+y2=10
y=Ix−1I−3
14 mar 20:21
kubek: Prosiłbym chociaż o rozpoczęcie zadania
14 mar 20:25
Biedroneczki są w kropeczki:

Pierwsze rownanie przedstawia okrag o srodku S=(0,0) i promieniu r=
√10
drugie rownanie
rysujesz y=|x|
y=|x| przesuwasz o 1 jednostke w prawo po osi OX i dostajemy y=|x−1|
y=|x−1| przesuwaz o 3 jednostki w dół po osi OY i dostajemy y=|x−1|−3
Narysuje CI na jednym ukladzie wspolrzednych (zeby nie robic dwoch rysunkow)
Rozpatrzylem to jako osobne dwa rownania
14 mar 20:36
kubek: Graficznie wiem jak to rozwiązać,ale z rysunku nie jestem w stanie odczytać rozwiązania
równania,przez ten promień.Dlatego chciałbym wiedzieć jak to zrobić metodą podstawiania
14 mar 20:38
Mila:

Graficznie :
x
2+y
2=(
√10)
2
y=|x−1|−3
x=3, y=−1 lub
x=1, y=−3 lub
x=−3,y=1
2) Algebraicznie:
x
2+(|x−1|−3)
2=10
a) x≥1 to |x−1|=x−1
x
2+(x−4)
2=10
x
2+x
2−8x+16=10⇔2x
2−8x+6=0/:2
x
2−4x+3=0
Δ=4
| | 4−2 | | 4+2 | |
x= |
| =1 lub x= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
x=1, y=1−4=−3
(1,−3)
lub x=3 to y=3−4=−1
(3,−1)
b)
x<1 to y=−x+1−3=−x−2
dokończ
14 mar 20:40
Biedroneczki są w kropeczki: Najpierw to określ dokladnie czy to sa dwa osobne rownania czy to jest uklad równań ?
14 mar 20:41
kubek: dzięki wielkie!
14 mar 20:49
Biedroneczki są w kropeczki: I widzisz kubek
tak to jest jak sie pisze byle jak
14 mar 20:51