Silnia
czesc: Liczba 2007! jest:
mniejsza niż 10042007
wieksza niż 10042007
równa 10042007
podzielna przez 4782969
14 mar 22:49
ICSP: | | 1 + 2 + ... + 2007 | | 1 + 2007 | |
2007! < ( |
| )2007 = ( |
| )2007 = 10042007 |
| | 2007 | | 2 | |
4782969 = 3
14
A,D
14 mar 23:02
czesc: Dzięki za rozwiązanie, mógłbyś mi powiedzieć skąd wiadoma taka zależność co napisałeś?
Ewentualnie jakieś fajne linki, gdzie dowiem się więcej na temat takich metod, żeby takie
zadania wiedzieć jak rozwiązać,
bo w szkole tego się nie nauczę
14 mar 23:08
14 mar 23:12
czesc: Dzięki wielkie, przerabiam sobie jakieś zadania takie z konkursów i to zupełnie inna matematyka
niż ta w szkole

Fajnie, że jest ktoś tutaj chociaż kto ogarnia, bo na youtubie polskim ciężko o jakieś fajne
zagadnienia itp.
14 mar 23:17
b.: na yt może ciężko, ale w bibliotece coś by się pewnie znalazło
15 mar 00:18
kerajs:
2007!=1004*∏i=1 1003(1004−i)(1004+i)=
=1004*∏i=1 1003(10042−i2)<1004*(10042)1003=10042007
15 mar 00:31